【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
sunspel一定好過>lascoste
Sunspel
唔該晒我嗰邊見呢兩件折咗差唔多價錢 睇下買邊件好
講得幾好
走左轉
GY AC recommend VBC/loro piana, quote 33-35k 左右
陳記就recommend Scabal, quote ~50k

我都知英國料in general好過意大利料 但講真我真係老粗門外漢 摸落真係唔係好識分 唔知整出黎分別大唔大 同埋50k真係有少少貴

牛肉乾巴有冇咩意見揀邊間好
英國料generally好過意大利料呢個係myth 黎,各有所長,番工百一到百五枝精紡、high twisted 呢啲係英國料強項,但luxury and rare material 就連一線意大利廠既車尾燈都見唔到,如loro Piana同zegna 。

裁縫鋪recommend 唔同牌子既原因除左本身隻料好唔好外,因為每個牌子supplier俾唔同鋪既offer(或關係好啲)都唔同,總有啲料對鋪頭A利潤大啲,而有啲就B鋪利潤大啲,performance相近既情況下就梗係推薦利潤大/關係好既料。

每個牌子都有唔同bunches,不同的spec價錢有高有低表現各有不同,你就咁同我講個牌子我都俾唔到多少意見。

只可以講小弟無咁多錢,我套tux是平平地用Duddell formalwear,仲有件白色dinner jacket係用Cerrutti 啲deadstock 布,個人覺得幾滿意,morning coat應該都用到嗰本野,你可以去問下。

溝就一定無啲high super野咁滑,但勝在drape得靚同無高枝野咁皺。
我個人意見係morning suit 嘅布料唔洗咁貴咁滑身 因為一生人可能只係著到頂龍幾次
反而係應該揀d 重身d夠drape嘅布 有d mohair都可以
同埋我覺得morning dress/suit 條formal striped trousers 整高腰d會好睇好多 自己個件morning dress 嘅double breasted 背心同striped trousers 都係用vbc 不錯
Nike us10, Crockett&Jones loafers應該買幾多號 唔該大家
落舖試下
新手想請問一下各位ching,點解有啲西裝會好似圖中圈住呢個位咁凹咗,係正常定用料問題?

多謝巴打同埋牛肉乾巴賜教
請問西裝,西褲如果改返大,可唔可行?

肥左唔岩著
因為無落chest canvass
可行但放到幾多視乎有幾多紙口
thanks 牛巴,搵返間整既舖頭睇睇先
Chest canvas係咪half canvas 都包埋?定係要full canvas先包?
呢個同full canvass half canvass無關,兩樣都可以加chest canvass。Chest canvass 係指大身襯以外再係心口區域加一片馬尾襯去support個胸,大細視乎每個裁縫而有不同,簡單講就加左心口就clean d,唔加就會陷同兩側會有大drape。有啲裁縫在此之上會再加胸墊去做大個胸,不過呢啲就另一個topic了/
咁想再請問下牛巴,一般tailor係咪都要講先加chest canvass?因為下星期想去bt&db做一套,要唔要特別講加chest canvass?
其實香港鋪頭黎講多數default會落,但近年開既一啲鋪例如anthology、prologue或者一啲自稱意大利style既新鋪就default 唔落,其實唔一定要特登講technical terms ,同鋪頭講話你想要心口位clean d 就ok,只要係一個對衫有正常基礎理解既從業員應該都get到你講乜。

我反而唔明點解會有人覺得唔加就係意大利style明明一堆大朵都default 加
唔該晒牛巴
唔洗客氣
好似無size tassels

呢排比呢對alden既nst毒到 但係他蘇冇曬碼 又話冇得訂 唔知要等幾時
黑色應該唔難買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞