【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
千幾蚊畀無要求嘅人著一次好過三四千造套唔拖唔水
Sorry 我真係唔知西裝點叫挺身同好, 我純粹第一眼好睇就好睇, 唔好睇就唔好睇, 我只係覺得個幾間鋪post 出來既相真係唔好睇, 應該係人既問題
咁咪買你鍾意既野,唔洗問人
即係咁,你去望下the armoury,Alan See著ring jacket都一定「好睇」過個新員工(少少肥嗰個),明明都係ring jacket,明明都無fitting issue,但Alan就係好睇啲,呢啲就係所謂「人既問題」。

一套靚衫/一件好既item可以令人既整體outfit加分,但如果你本身個人scale 1-100得40分,套衫做得再靚最多咪俾你50-60分變岩岩合格;但如果你本身就有七八十分,咁裝好身、梳好頭咪80-90分男神囉。當然如果你本身就90-100分完美男神,著靚衫定著底褲都係正架。

同女人買衫、化妝一樣,最後好唔好睇、靚唔靚係最後結果出到黎俾到每個人既主觀感受,量化唔到,亦無統一標準,係度討論一間野好唔好,標準係接佢地手工點、處理fitting issues 既能力、專業意見既提供(styling、fitting etc)呢啲可以客觀評論既野去judge。

本地小生意,唔係間間都有專業photog幫手影相,亦唔係間間有錢搵model做marketing,好多時都只係自己影下客影下員工,如果因為咁你覺得「唔好睇」,咁無計你去幫襯番你覺得好睇嗰啲鋪囉。不過做完出黎件事又係唔係「得體」就自己負責番,單野唔係巴打們跟開。
祥興咁價位你想點?有邊個唔想$100隻28頭皇冠吉品鮑?$100隻南非湯鮑比你都數係咁啦,睇餸食飯就係咁。
正解,祥興已經叫做似一件衫,同價位咪旺角好多婚紗鋪o個個乜鬼商場囉,出嚟變咗尹光登台衫時唔好喊就得啦!
咁我都係叫屋企人去返祥興算
其實係咪fused一定係咁?都未必關祥興事?
係,廉價面料係另一原因
啲布係羊毛撈膠咁?
祥興個case黎講,係。

人造織維唔一定唔好,好多貴價布都有,只要比例得當同finishing 靚就無問題,仲可以加強某啲特殊組合既穩守性。但平布溝膠就99.99%都有柒味。
之前試過見過隻西裝布係防水幾過癮但睇落又唔膠
萬惡的資本主義社會
Loro 就有隻防水料啦,一啲都唔膠
咁個絲面真係「膠」嚟架嘛,點可能唔膠?真的絲面貴到hihi呀!
fused似機械人係正常嘅,祥興唔算好誇張啦。大家硬係以為蔗渣價錢可以食到燒鵝味道,邊有可能吖,咪嘥時間
Storm system
香港咁熱,唔好話底衫,襪都唔想著
兩樣都唔著咪得(正經場合除外)
識得個新員工
輸俾Alan See 並不羞恥同佢比我自問都輸到仆街
經常都係咁
Who is 少少肥
淨係知台灣a記小肥
未必整到喎,唔係就咁反上去就算,你要計好褲長先好呀師兄。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞