【新春大吉】經典男裝討論(52)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
打開門口做生意要賺錢其一,其二未做過個客唔知佢要求,一陣做得唔滿意點賠返塊布俾人?雖則話有不成文CMT炒車唔賠布,但好多新仔唔知,一陣搞大上網嘈又係拎自己黎搞。錢就賺少左風險就大左炒車分分鐘倒貼,咁梗係唔樂意接啦。
咁如果自己郁手好見得人啦。以第一次黎講。
一年咪算快手
另外牛巴想請教一下'bespoke 一般係送定要另外俾錢買shoe tree?
睇maker,但就算「送」都係羊毛出在羊身上
真心?
我不嬲都唔攪事亦唔麻煩人
我只是講現實啫
一陣個個生客走去問
原因係咩?
簡單講,就係因為啲油走來走去
鞋未試過bespoke,其他shoemakers 要等仲耐?
唔計covid 影響多數一年試過兩年,計埋covid 最耐五年(仍未交
2024巴黎奧運都嚟緊頭我都係早整早著

第一次bespoke 有冇咩要留意?好唔好試吓Corthay / JM Weston 先再攻頂搵Hiro?
RTW同bespoke兩樣野黎可同時進行都冇咩要特別留意最緊要你知自己要咩同埋要同個鞋匠溝通,第一次建議搵出名同穩定既師傅,一定會貴啲但起碼無咁易炒
去hiro 要嚮牛巴朵佢會問邊個介紹你嚟…..
巴打係自學?
Quite佢原文
TWO TONED/LINE DOWN MIDDLE - This is an inevitable part of the manufacturing process of the shell membrane. The lines come from the shaving process of the shell cordovan. The shell membrane is shaved by a skilled technician who is using a foot pedal to adjust the pressure of the shaving mechanism. It requires multiple passes to achieve an even level
search pill-up leather
pull-up leather!
有無 c hing 知香港邊樹有得買三陽山長?
你自己睇完段嘢你唔覺得怪怪地咩?
幾錢?
所以我睇到一頭霧水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞