覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
當初97前已經走一批
19走既好多都係當年仲係細路而家3x~4x歲果班
2021年申請BNO既都係10萬

不嬲都好少聽人有錢係會想去英國退休
多數都加拿大/澳洲

去英國係唔掂果班其實有咩咁出奇
你講到好似發現新大陸咁
呢個世界本身就係平庸既人佔多

你不斷強調所謂掂果班香港人唔通又係佔香港人口既大多數咩
咪又係只佔700萬人入面既少數
工作文化,技術,安全措施
呢幾樣野香港落後左幾十年
求安穩又做唔得長
求財又比上面壓搾
求進步又比人屌返轉頭話洗乜做咁好

國外唔係三樣一齊有哂
但你可以選擇做得好d, 做得專d, 做得安全d
我自己就好喜歡煮野食,同埋習慣左大包圍入貨嘅。香港想買個大小小冰箱都難。

係加仔我條死屍櫃放幾條屍都仲得。
排唔到公屋就係地獄生活
你係5毛你係狗
我而家咪咁日日hea返工
仲要好多時WFH
接受到暴政既話,香港真係好 OK 架
起碼我懷念搭幾個字的士,就上到大帽山,行陣上到頂等睇日出既時光
食麥當勞 KFC 雞卷餐 好似 £4
同埋食頹餐 微波爐飯 意粉 超市meal deal £3.5
咁有競爭力,咪又係做樓奴
有來有往
真心傻仔
但問題係呢啲食唔飽我唔介意三餐食微波爐嘢,但微波爐嘢好多份量都好少
係,呢啲 ready-to-eat meal 有時要買大份啲貴啲果啲先勉強飽
Law 都係

所以基本上移咗民去,跟住話自己好輕鬆嘅九成都唔係專業人士
你鍾意啦
始終有冇朋友你自己知唔係講一句就係

講真,移咗民多朋友嗰啲人我識嘅冇一個上連登
你要搞清楚要靠BNO先可以去英國同任何時候都有條件去英國既香港人

靠BNO先可以去英國果班係唔掂既有咩咁出奇要好似發現新大陸咁不斷咁講
我成日都話,如果注定去到邊都係一個廢柴既話,就更加應該去一個自己真心中意既地方
呢個世界本身就係平庸既人佔多有咩咁出奇

你不斷將d阿媽係女人既野講到發現新大陸咁做乜9
乜嘢邏輯 移咗民多朋友唔上連登可唔可以解釋吓嘅因果關係?
但係係講緊名牌喎?

喺香港,其實着 Zara 醒醒目目咁已經ok

完全唔明乜嘢叫有要求着得求其

你喺倫敦着得求其啲行入harrods 名店啲人都會歧視你㗎?
估唔到英國既公共醫療都就爆
即係英國好既醫生都同香港一樣,轉哂去私人市場?
係香港都係咁過日子
名牌個啲冇咩興趣利申唔洗見客
可能見客做生意先要車錶袋?
放假就放空鍾意去邊就邊
唔洗帶野返屋企做又唔會有電話問你呢樣個樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞