覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
接受唔到暴政,英國人眼中自己個政府都做好多唔好既野,只係你香港人走到過去無去理
仲有一點更重要既係世界根本無烏托邦,根本到到政府都有果度既問題
想移民美國加拿大英國嘅人一定要有心理準備以下幾點
https://lih.kg/3284150
但去到冇親人冇香港啲朋友
唔會覺得差咁啲野咩?
唔緊要啦,好多人覺得人哋老細拍兩下膊頭就係睇你
自己香港做food bank 一日都唔太多電話
睇完channel 4先見到英國food Bank 電話響不停……都想像到幾多人有需求
日撚日都見到啲人重複英國好開心,但係講黎講去都係嗰幾樣嘢

利申住英國
你既重點係你香港搵兩皮幾一個月
英國人對衣著無要求?
去過澳紐未?

新黎嘅香港人就真係衣著無要求咧
好多柒到仆街
顏色鮮豔羽絨+行山/功能型鞋/boots + 背囊
D仔行路寒起個背又瘦
真心唔掂
講真,喺香港做到隻狗嘅工,喺外國都係做到隻狗咁
Audit 最多咪好少少,peak 12點都返屋企,唔使三四點

Ibd 咪又係凌晨四點

Law firm 咪又係凌晨send個email俾你,叫你兩個鐘頭之內覆

真心唔明嗰啲人比較緊啲乜嘢類型嘅工作得到咁嘅結論?
以我北美黎講
體驗過
唔洗有錢佬都可以住3層獨立屋有私家花園
幾乎無泊車煩惱
已經無可能接受到番香港住幾百呎
雖然條片係講新加坡
不過當初呢條片真係令我感受好深影響我好多
https://youtu.be/VPVFX3jyYyk
係香港搵皮幾兩皮移民又真係nothing to lose既
錢只係part of the equation,錢換到返嚟嘅嘢先係重點
係外國返工唔洗俾人chur,放工多咗時間陪人/做自己鐘意做嘅嘢
生活質素高咗,搵少啲又有咩所謂
唔好講笑啦

你喺香港都唔會成日流連bill bill 小紅書
你同嗰啲新來港嘅大陸喱一樣融入唔到
先會上返自己嘅地方嘅forum姐

誠實啲啦,融入唔到咪融入唔到囉有咩問題啫
會坐低食嘢㗎嘛
落一轉老蘭都見到啦
最唔會伏(但亦都唔會好)應該係cafe d 5,6 pounds連野飲既所謂all day breakfast
做井底娃係會開心d
我認同你呀,我咪話全世界都要OT囉

啲老細一樣都係咁唔care唔會appreciate

有邊度我冇唔認同你?
你話住好啲舒服啲我都認同
喺英國大 就實追求民主自由咩
講到尾咪又係睇成長因素 同 圈子
冇人話過有等號架喎 唔通控制晒個仔女思想?
你意思係 Manchester 做井底蛙?
10鎊你預咗係買小食就好少少

買正餐你一定中伏
一般水喉/電工/handyman/油漆/建築工都一定係加人工高過英
民主國家一向都悲觀心態睇政府邊樣做得唔好 屌邊樣唔好 唱得幾衰得幾衰
然後啲睇法就會融入政府度
唔等於實在佢真係好唔掂
調返轉 香港呢家新聞唔會有呢啲嘢講啦
但香港唔係無呢啲問題

度度都有問題 唔等於大家嘅程度一樣

有樣嘢可能大家睇法都有common ground
就係人人追求都唔同 有人當自由其實可有可無 寧願用自由換多啖飯食
但有人就寧願食少啖 都想主宰返些少嘢
例如香港防疫撚足人咁多年 明知佢做嘅嘢係唔科學 無效 好反智
有人覺得有足窒息嘅感覺 feel到真係被人當狗咁撚
但有啲人覺得配合吓無問題 影響唔係無 但唔大囉
佢賺夠 想做咩咪做咩 你班Chinese 咁鐘意指指點點人地既人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞