覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
禁係因為樓主搵緊皮幾兩皮,你未體驗過搵緊50k-100k既人既生活
珍。英國人真係好nice law
香港其實真係有好多山徑
我個個星期六日都行 行左四年都仲有好多未行過
香港其實仲有好多靚同有特色既地方架
下下只去熱門地點當然係逼d啦
唔知你指既方便係咩

比如我呢度
d鋪頭大大間 d貨又齊

呢邊揸車泊車又方便
係香港揸車我覺得好辛苦
但搭巴士地鐵又要行好多路,夏天行到番公司都成身濕哂

想去滑雪睇北極光潛水都方便
香港黎黎去去就係去下長洲大澳 行山 BBQ 唱K

無香港屋企咁樓下有24小時7仔
但本身自己屋企已經有房仔有空間可以擺野擺到成間小型士多一樣

網購我可以搖控開車尾箱或者開車房比佢擺低就得
係香港下下要等班送貨佬送上門

係我呢面間屋要招呼十零廿人絕對無問題
一家幾口留宿都有客房

好多人成日話香港方便
其實我唔係好feel到點樣方便程度贏過好多地方法

自問係香港真係無條件擁有係加拿大一樣既生活品質

唯一覺得香港方便過加拿大好多係買日本牌子既野
但年年都去日本所以呢個唔方便可以接受
重點:你廢係香港搵得皮幾兩皮
咁跟本就係出一兩萬人工. 就無資格講咩競爭力.
冇錯,然後十年後學術能力被香港出黎既人屌打。
次次講到山頭逼爆都係留言
「龍脊」「獅子山」「千島湖」
其實有接觸遠足就知呢啲係好皮毛
香港大把山徑係你失蹤死咗一星期都唔會有人搵到
香港而家都大把空置地,冇地住係假象嚟。自97年,年年見佢擠極牙膏都有得賣就知政府喺度囤地啦,啲閒置官地多到都住唔曬上埋新聞,政府都係don’t fucking care,根本香港政府就係度帶頭限制供應,頭號炒家,唔會care市民有冇地方住
5毛block
月光族真係不了…
廿零歲玩一兩年都話
真係唔會輕鬆….月光點feel good???
唔好玩啦香港公司最鍾意請外國讀書嘅ABC,你香港讀書一街都係,我係香港做嘢,幾間公司abc 升得特別快
咁依樣又真係每個人唔同,揀適合自己既方便囉,但唔一定要否定其他人需要既方便

香港坐直升機過澳門賭兩手方便,坐飛機去日本旅遊方便,工作上去會展參加國際會議方便,放工落蘭桂芳HAPPY HOUR,朝早渣架去淺水灣曬完太陽下午就可以去中環SHOPPING夜晚返入赤柱FINE DINING,夠曬方便,放工返屋企兩個工人執好曬間屋較好熱水沖涼就訓得,方唔方便

係香港你無條件過依種生活咪唔夠方便 唔代表香港唔方便
其實你越少接觸當地社會 越少曝露係當地人文底下 你就會越開心
香港7成人月入少於3萬
班bno撚日日吹有幾開心好煩
每個國家都有問題
可能你只係到埗未有耐都以未發現
成條街啲人都求其啦 個個都波鞋長褲求其加件褸 邊有襯過 你襯過再出街先會做俾人眼望望果個囉
班留港撚勁嬲笑撚死
同意 根本香港人先係出名著衫求其果個 係香港都成日見啲女仔著得好靚 然後拖住個男朋友就短褲短tee加對波鞋 去外國要認香港人都好易 日日著住對波鞋果啲就係
我無否定其他人需要既方便呀
我上面係話唔知你指既方便係咩

可能你無屋企無細路
有左細路生活所需所求係好大變化
淨係交通呢part生活日日要經歷既野
係香港真係好痛苦
外國人如果識中文上連登直頭會以為香港無窮人
仲有錢過班杜拜佬
所以香港本身做開忙碌中產賣左樓拎住幾百萬過嚟打份hea工真係贏曬。要我嚟到做月光族憂柴憂米就真係不了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞