覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
喺香港就係搵個皮幾兩皮一個月。但係要做到隻狗咁。啲老細又西。當你係狗咁喝。

但係嚟到英國分分鐘都係搵咁上緊錢。但係Hea住做。見到啲客西,又可以當佢冇到,串返佢仲得。啲客問親你啲嘢幾時交,你就答佢得就得啦。喺香港實俾人屌到黐線。喺呢度咁樣答佢,真係易過食生菜。

呢度平時得閒就去行吓公園、踩下單車、感受吓大自然。咁你今日輕輕鬆鬆過咗星期六日。

唔使喺香港成日都諗住話要買名牌、買衫、買袋、買鞋。諗吓買啲咩名牌見客。食乜嘢好西。喺英國真係簡簡單單又過一日。

覺得過咗啦梗係輕鬆、開心咗好多,喺香港成日都趕頭趕命咁樣。又係搵個雞碎咁多,仲要做樓奴。跟住成世人供間樓豆膶咁細,都唔知為乜。喺呢度輕輕鬆鬆又過一日,平平淡淡,享受天倫之樂。講真,真係幾寫意。

唔知大家點睇?🤔
自推1
唔覺
自推2
自推3
自推4
我都喺英國,樓主講嘅都啱,但始終唔鍾意英國出街食嘢咁貴
餐餐自己煮
自推5
自推6
你自己開心咪得洗乜自推要人認同唔明
調返轉點解你唔覺得嚟咗英國開心啲?🤔
自推7
咁你揾得果皮幾兩皮一個月,香港啲競爭水平係對你有壓力既。
咁係香港人習慣咗出街食,因為方便同埋地方細啫,外國不嬲都係咁慢慢適應吓
但有時自己煮未必好食,煮嘢又要預備好多嘢同清潔,出面嘅菜式自己又未必煮到,已經煮咗成年嘢都覺得唔慣
工作文化英國好好多

香港講到出聲叫你ot一個鐘

呢邊未夠鐘已經走

星期五早放工
完全係
都唔知有咩好比
仲要樓主全部都為讚而讚真係唔知做乜鳩
我諗移咗民過去見到個post都覺得尷
其實係香港太顛
其他地方例如北歐,搵兩皮都有正常生活
香港會連租都交唔起
我做果行就唔係囉
呢種心態去到邊都唔會開心
但同一道理,打去CS,搵人裝修,都係慢慢做唔同你急
IT, NHS, finance, 定audit?呢啲全球都咁惡做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞