覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
個班移英離地中產本身係香港都係港豬來,來到英國咪繼續做返豬,日日出ig fb story今日食左啲咩玩左啲咩,對社會問題dont give a shit
同埋班人圍爐都唔去其他地方,一出去好似旅行團咁幾個家庭渣哂車出去,去親都係遊行地方,佢地當然唔會感到到咩野治安問題
小弟有次經過oldham俾班街童撩完google下先知英國youth stabbing個個嚴重性係好誇張,bbc有埋documentry講london bleeding,接近日日有人死
https://youtu.be/JSGdY1abwxw
而Oldham啲人種族歧視問題上埋BBC
https://youtu.be/uQCn-6N9hng
不過一講依啲野又俾人話我5毛或唱衰英國,又話香港國際大刀會咁,成班剩係識臭蟲論
咁咪即係迫出黎
唔係覺得自己煮好正
係正就香港一早有呢個習慣
住緊英國個班駁下 thanks
講真,讀私校都係買個保險
香港過嚟讀boarding 嘅家庭,一係就公務員有資助,一係就做開生意年薪起碼過百萬
但你唔能夠假設每個移民香港家庭都係好似你講咁樣

嗰邊成百幾間大學
a-level講緊拎A嘅學生有起碼20%
係GCSE英文比較難
要入大學總比香港容易

再加埋華人家庭相對保守
就算喺到住咗兩三年 相信都唔會覺得放任細路不管係可以接受
其實都唔係 一定係比你想像中多
有啲公司升到某個職位就會多幾日大假
或者啲半公營機構其實都講緊20幾日以上
我就係唔鍾意呢種搵錢多與少去定義所有嘢嘅地方
自己喺香港都係高收入
但都係好討厭咁樣諗嘢
上面有啲人話嚟到英國好多嘢無香港咁方便
我就覺得個個人都追求多啲錢 要方便
但成個社會唔平衡 各家自掃門前雪
搵到錢就乜都唔介意 乜都唔理 我覺得呢種想法已經令我唔想繼續立足 更加唔想身邊充滿住呢啲思想嘅朋友
你係bot?
我扮乜嘢先?
我只係話唔好一味唱好
讀私立大啲機會入好嘅大學
我嘅前設係有數據backup㗎
樣樣嘢都有可能發生
包括讀公立學校都有可能發達
有可能唔代表大啲機會
係咪有啲嘢俾我講中咗?
如果真係係英國既人根本就明英國生活環境問題都大,香港同英國兩種生活方式根本無得比較,所以移民同留港只係睇你想要咩
讚英ai bot?
咪係嚕
連移民都要批鬥一輪
而家走咗咁多香港人咪幾好
啲留港嘅人上位機會大咗
唔明點解佢哋要咁踩移民?

講好嘢又話吹奏,講衰嘢又俾料傳媒生活有幾慘
所以我都喺另一個post叫大家唔好再隨便分享移民生活點滴
你個廢佬tone 係pre set改唔到settings?
中国人都係咁諗
人地話自己煮易過食生菜姐 無同你講話自己煮好正
邊到都會講錢,生活會同你講,唔洗其他人講。

如果搵到下錢,就算香港都會生活得好好。窮L住劏房公屋,有d錢就住2房新樓(7-8萬月入已經得),再多d就住大d。

英國無錢一樣都係住HMO(英國劏房)。
你都係唔明我講乜
就係唔鍾意金錢至上 乜都講錢 你死你事嘅價值觀
生活邊度都用錢 但視金錢為一切嘅價值觀香港大陸係最盛行 唔係話歐美無 美國都普遍
但香港嗰種融入到去人際關係到生活所有嘢都可以講到去錢真係好癲
聽得明就明 唔明扮唔明我都無計
反正連登講嘢都唔係求共識 大家都係各自就立場捉字眼鬧交互屌餐飽
真係自己想點就點 諗得通嘅就會自己行動
你啲思想咁似習大大嘅共同富裕?
你移民咗去大灣區呀?
個班移英離地中產本身係香港都係港豬來,來到英國咪繼續做返豬,日日出ig fb story今日食左啲咩玩左啲咩,對社會問題dont give a shit

移民係一個長遠決定黎
人地肯放棄係香港高薪厚職
為左子女將來搞一堆野去移民
我唔敢話佢地一定唔係港豬
但明顯同一班只顧眼前利益港豬已經係兩個Level啦

你話佢地對社會問題dont give a shit更加係無理取鬧
黎到新地方,當然係解決日常生活需要,習慣左當地文化先
你一黎未完全融入當地,二黎未入籍,你連公民都唔係
你點expect人地可以一黎到就好似以前係香港咁去關心社會問題?
完全未了解清楚當地文化歴史就走出黎扮代表發聲,你以為自己係邊撚個呀on9?
我發覺左佢
好多assuming又似層層又
冇point盲讚美英國的大道理

每一位佢都用泥漿摔角式
大段大段字噜噜梳梳咁回覆
習大大講共同富裕你就真係信共同富裕?
屌你係咪中共黨員黎架?
佢講就係架啦?

習大大都講過中國和平崛起
咁中國而家係咪和平崛起呀?
咁如果我反對中共武力攻台
係咪就代表我支持習大大?
你都on99
唔識英文又唔熟英國政治
點give a shit!?
上番連登la
你都戇撚鳩嘅
自己仔女嘅利益唔係利益呀?
以前移英要好多錢,而家有BNO就可以過嚟,呢啲又唔係攞着數呀?
咁多人仆過嚟,驚執輸,呢啲又唔係港豬行為呀?
最憎啲移民撚
一味唱好,-味美化自己行為
最鍾意自己圍爐,令自己感覺良好,同打飛機一鳩樣
乜撚嘢唔要名牌,錢唔重要
搵唔到錢梗係話唔重要啦
佢好鍾意assume 人哋嘅assume
然後circular reference
所以就嚟hang機㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞