覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
係喎係喎,你啱呀,我諗左咁耐都諗唔到tim,師兄真係好波,英國讀書真係唔同。
香港係好在 有錢咩都有得你食
出街咩餐廳都有
一條街日韓泰馬意西台法 乜都齊
但價錢真係唔差得多
邊度曲解?唔好講完又唔解釋
Ching你棵樹喺香港嘅話變咗隱世打卡點啦 幾百鳩幾人圍住棵樹影相 到頭來淨係影到人頭
智商感人
發老皮
工作環境真係唔錯,重視workplace violence ,階級觀念無咁重

不過living cost
放心,真係好小人
唔好再吹大啲
拎住幾千萬堆頭 學林伯欣餐餐魚柳包 咁真係簡單生活
「冇得揀」而要過呢隻生活 唔太明個logic…..
仲有我呢邊係好興同事之間去大家屋企玩
香港好多人覺得同 同事有某種利益關係會保持一定距離
又會好介意比人知自己人工同住邊
甚至香港有d公司會係合約寫明唔可以透露自己人工

我呢面印象中而家最新法例公司已經唔可以要求禁止員工透露自己人工
同埋請人好似要公開職位薪金

雖然始終都係睇每個人際遇唔同
但普遍呢面大家無咁收埋自己
無香港人戒心咁重

我d英文可以快上手都好多得班同事
洗咩認真同佢地講
外國無層樓真係好無安全感
你覆我既同我講既野都無關係
你係條街影呢啲相純粹係你初初黎 蜜月期見到靚先影姐
你住十幾廿年你估你會唔會影 咪公園仔一個
你影個啲市集亦唔見得好特別 都係新黎所有野好新鮮先會覺得靚
同埋你香港有樓full pay 樓就無得講啦 你食正條水
你唔駛仇租仇儲唔到錢 你開心都無可否認
但有另一樣野都係無得否認既係 好多人過到去重稅貴租 餐搵餐清 建議客觀啲睇 唔好一尾盲目咁吹捧
不過我知咁講 實有人話咁你餐搵餐清 唔開心係你廢姐
因為新環境同埋你知係香港有咩事你可以番老豆老母屋企
其實大把鬼仔鬼妹屋企好遠去大城市做野都係租屋
外國都唔係人人有自住樓
不過香港無咁興夾租而興左劏房
外國窮撚係興夾租
唔好食咪學
邊有人一開始就煮得好食
又係steak
同牛油好平有咩分別
呢度平時得閒就去行吓公園、踩下單車、感受吓大自然。咁你今日輕輕鬆鬆過咗星期六日。
(香港唔得?)

唔使喺香港成日都諗住話要買名牌、買衫、買袋、買鞋。
(去咗英國就唔會諗?)
聽講美國返工啲人好狼性,同埋好多心計
係咪你入到世界十大u先?
你係香港都唔一定入到HKU架
天氣成日陰沉,搞到個人好冇精神好易depressed…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞