覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
咁點解3年先得20萬人去英國?

你講到咁著數
以香港人執輸行頭慘過敗家嘅性格
應該起碼有二百萬人去英國先啱喎
真係辛苦佢地啦放棄高薪厚職 夠唔夠啲後生仔19年慘呀?
佢地班人連融入社會都未開始,就先買哂同炒起哂啲樓,連啲local都知係邊班人搞到樓價咁高,大部分local買樓都係要做mortgage,結果有班人fullpay重要+20k pounds咁搶,做mortgage班人逼住要+50k pounds咁bid先有機會book到睇樓,依家mortgage rate重要高到連銀行都唔批mortgage,你又想唔想像到佢地只係想有個安樂窩都要做唔到個種無奈?
班人想用返香港賺錢嘅formula來英國照板煮碗,累到幾多真係想英國開始新生活嘅香港後生捱得幾辛苦你又知唔知道呀?班後生唔同班中產幾層樓渣手係度嘗試新生活,真係日日為左搵工搵錢交租而努力,英國professioal行業好似護士會計老師avg salary都係得35k 一年,重要before tax,要儲幾耐先有機會上到車?就算做jojo都接受一半人工去左租樓度,想儲下錢都唔得
同埋既然係想英國展開新生活,又唔需要等到入左籍先理社會問題,好似youth stanbbing依啲事情其實對佢地仔女都好大關係,唔係話要改變,但至少出來提醒下時都唔需要起哂鋼咁話人唱衰英國
因為英國唔係移”英”撚想像得咁美好
唔講以為BNO申請唔使俾錢 返工唔使交稅 以為係唔使付出攞着數
咁多人仆到係因為見到香港沉緊 有呢啲先見之明嘅仲係唔係港豬? 定係有得走唔走嘅先係港豬?
名牌係來自咩國家?你識啲傻閪窮撚鬼佬就梗係冇物質比較
呢個仲戇鳩
你攞BNO申請嘅錢同你交嘅稅同以前移民要嘅錢嚟比?
得罪啲講,從你嘅諗法,我諗你做三世嘢都唔夠錢移民
你呢啲叫乜撚嘢付出啊?
坐監嘅手joke就付出啦
你班移民撚咪踩住人哋過嚟
我唔反對人移民。最撚憎一味唱好,增強自我感覺良好嘅戇鳩行為
香港有人唔走,大把原因
撈得掂洗撚走呀
低能邏輯
即係坐過監嘅先有資格移民係咪?
移咗民日日要哭喪咁咪好慘好對唔住手足咁先係正確態度係咪? 呢啲就真係自我感覺良好喇
喺香港撈得幾都好 怕唔怕講錯嘢俾人話煽動又拉又鎖? 定係你已經唔敢出聲做你所口中嘅港豬?
唔走有好多原因,經濟問題係其中一個因素,唔係個個都可以手渣幾球過去英國唔
用bno visa啲錢去話自己付出真係得啖笑
又係呢啲垃圾晦氣說話
你唔理唔代表冇人唔會理
好同意個句一味唱好,有好多香港人真係會高估左自己能力,盡地一煲咁過到去先知其實做廠係唔夠食唔夠住,同時間都忽略左搵工嘅難道,重要uk依一年經濟差到咁(一陣又有人話hk都赤字blablabla)
我都唔反對移民,特別後生個批,有得走好走。但老老實實真係要計清楚條數,唔好聽youtube 啲19KOL點左過來,你見人地日日去玩食好西真係因為佢地經濟有好好嘅基礎,佢地30-40歲假假學地係香港搵左十幾年錢唔會窮得去邊,要判斷其實英國啱唔啱你,定去加拿大會更加快同輕鬆
我只係話你交嘅申請費同稅咁撚少
唔好攞出嚟獻醜啦
笑死人啦
睇得出你係一個窮撚
少少錢講到付出好多
你講得啱 - 坐緊監嘅人做苦工都可能搵得多過你
所以有資格移民

香港撈得掂嘅人,係唔需要戇鳩鳩出嚟表態
搵到錢咪得囉,洗撚理咁多

係窮撚先覺得世界圍住佢轉
覺得自己轉走銀行雞碎咁多錢就可以搞冧金融市場

我最撚鍾意屌鳩你呢啲戇鳩仔
得啦得啦,係你眼中
因為有班後生仔坐監
所以其他人有乜苦衷都唔好出聲
有人因為政見同親人朋友反面
有人放棄高薪厚職
有人堅持唔幫襯藍店
呢班人最好全部都收聲
因為坐監嘅人慘過佢地好多,佢地D付出完全係一文不值

唔明你扯到去講一大堆買樓嘅野做乜
我只係話移民嘅人唔係港豬
我無話移民嘅人一定做乜都啱
我亦唔係話一定要入左籍先可以理社會問題
我只係想講啱啱移民嘅人無咁關注社會問題係好正常,因為實在太多野要消化要適應
影響到自己嘅切身問題當然都要關注下
呢排過年食好西食得太多
睇移民撚一味唱好,都可以幫助嘔吐消滯
一時又話以前移英要使好多錢先係付出唔係攞着數
一時又話坐過監手足先係付出
你搞清楚你想講咩未
而家諗唔到就講咩話人窮撚
照你所講搵到錢咪得唔使理咁多 係唔係你口中所講嘅港豬? 不停自打嘴巴 語無倫次
佢真係9up當秘笈

老實講,真係好難下下咁有心機去查係咪藍店
但如果一知道係藍店,或者見到簡體字,感覺到一浸支那味
都一定唔會幫襯
遇到係藍嘅香港人都一定保持距離
唔會同佢friend
呢個意織無論身在何方,我都一直都保持住,已經係條件反射咁濟
師兄冷靜少少

其實香港人嘅韌性好高
俾港共封咗MPF 條後路都重可以捱到兩年到E家
呢點無可否認真係抵讚

睇返講BNO香港人移民嘅local news fb page
留言幾乎都係好評香港人移民
係得香港人先會想自己同鄉喺嗰邊折墮,想佢哋仆街以映襯自己留港嘅決定係嗰啱,連大陸人都開始唔信香港人去到外地就係二等公民呢啲論調
時間=金錢
明末?
你又知唔知以前投資移民去英國要幾多錢呀?傻閪
你又冇錢, 啲時間又唔撚值錢
英國min pay 都俾撚多你條懵撚啦
手joke坐監你話唔係付出
咁你俾個雞碎咁多錢就係付出囉
有人因為政見同親人朋友反面
有人放棄高薪厚職
有人堅持唔幫襯藍店

好多人都係咁架啦,講到好似得你地班人先有依個問題咁,事實上你地班人真係比人少好多問題呀ma,至少無經濟壓力已經舒服過好多人啦,你地成日話自己好慘同啲富二代話自己好努力先有今日成就有咩分別

另一方面,唔食藍店都講到咁撚慘咁算把啦你開心就得
咁你去過未呢?就憑你喺網上得知嘅消息去斷定你對移民英國嘅立場?

香港好多嘢係比英國方便,但呢啲方便都係用啲基層嘅時間換返嚟
好多飲食業零售業都重要返5.5/6日
當你講人權講work life balance 就要犧牲部分經濟發展
其實人哋鋪頭早收,係因為人哋本身開鋪嘅時間都好早

我當年喺英國,身邊好多香港人朋友都已經去到為咗見家人先會返香港
更加聽過有教會有一個姊妹長達7年都冇返過香港
又circular reference
再講我嘅立場
我唔反對移民
香港同英國嘅生活都有好同唔好嘅地方
每個地方都一味唱好令人作嘔
同香港政府說好香港故事有咩分別?

利申-以前在英國工作,啲嘢食難食到嘔,尤其是唐人街垃圾,啲叉燒螢光色嘅,都唔知用咗乜撚嘢顏料,天氣又差
國際大刀會又係一單分辯細蚊/正常…
人講佢又講左 人笑佢又笑 人屌佢又屌…
風最緊要捉得夠緊 見親班人笑呢個joke 都係果類人…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞