覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
其實好事黎嘅
大家著得靚啲出街
對眼睇野都舒服啲
著得靚都好多選擇
唔一定係靠名牌貴野
咁凍邊度有咁多人踐車呀?樓主是咪撞野
唔係人人香港只搵兩萬咁少
blocked user黎
煮下啲新菜式
咁搵得皮幾兩皮仲要買名牌都唔知可以點生活
成座山都係人 ching
唔覺
搵得多錢壓力幾何級咁上

港中日韓或耆話亞洲既工作壓力指數
係西方真係唔會俾得上
香港唔洗揸車的話你下面兩個好處無咗
最開心就係兩個人都可以租屋有二人世界
有返啲作為正常人應該有嘅私人空間
一人一份正常嘅工 至少可以儲錢日後買樓
香港真係唔好話買樓租都租唔到

不過講真香港定英國都係多嘢煩 煩唔同嘅嘢
有無話真係開心勁多又無 都係咁
我做NHS 每日流程係朝早比病人屌 下晝就比啲家屬屌
香港搵7皮幾, 老婆 5皮幾

黎到英國搵2皮鬆(稅後), 老婆皮幾...

不過係開心左同壓力小好多

最主要係為左小朋友將來
「食」喺英國真係個好大嘅難題
係香港每到星期日就好大壓力
里邊每星期返3X個鐘左右
雖然搵少d, 但時間多左,間屋又大左,煮野食又健康左

係犧牲左親人相處嘅機會囉
所以好羨慕d 舉家移民嘅人
香港食野好平?
早餐四五十蚊份
一家四口👨‍👩‍👧‍👧食個早餐都無左舊幾兩舊
好睇你本身係香港有無煮開野食
如果有煮開會輕鬆d, 如果無就睇多d 梁芷靈, 都應該好快上手
我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心我好開心
你都識講一家四口你不如話全港七百萬人食餐飯都超過幾億啦
你呢d咁既包拗頸
同你呢種人辯論都哂9氣
因為你搵皮幾兩皮者 貧窮呢樣野唔會因為你住第個國家而改變
對比收入黎講就好貴

英國兩條友出街食一餐 正常都£20~30, 等於兩條友一星期自煮材料費用

香港兩條友食一餐 可以好平,可以好貴,但係香港人工高,比例上咪唔叫貴囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞