覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
有人因為政見同親人朋友反面
有人放棄高薪厚職
有人堅持唔幫襯藍店

你誤會左
我呢幾點唔係只講緊移民嘅人
而係講緊所有係19年有付出嘅人
係咪因為佢地無坐監,佢地嘅付出就一文不值?
定係視乎佢地最終選擇留港定移民而定
選擇移民嘅就一文不值?

你講到唔食藍店好簡單咁
但不論移民又好唔移民又好,有幾多個堅持到今時今日都仲有呢個意識?
你唔係基層,咁基層換返黎既方便關你咩事?你有得享受就得啦。

如果做基層成世都唔向上爬,咁怪得邊個?
唔好話好難,要生活,乜乜乜。無人要為其他成年人既生活負責,包括自己父母。
我剩係話啲後生過到來冇經濟基礎係度捱世界而你就不停咁話係咪要坐監先有資格講野
佢覺得你所有野都否定,以為睇得通,屎忽味,自以為是

That’s why 東方昇說語咁腰心腰肺……

始終都係認為 個人搞唔惦 去到邊都係搞唔惦 只係食硬屎 唔食爛屎分別….
師兄你唔係喺澳洲嘅咩
你唔明佢想講咩…你講呢類野…30+以上唔會咁講野……
即係話香港勞工福利相對落後

嗰啲基層包括老咗重要繼續工作嘅人
包括一啲重拎緊最低工資嘅清潔工
你叫佢哋重點向上爬?
佢哋連一間乾淨可以入去食飯嘅房都冇

事實上喺香港冇專業資格都唔容易生活
我同期畢業嘅朋友,本來做保險行業,一個武肺搞到連上大陸sell客呢條路都冇埋,而家都打算考政府工

你社會係一個整體
唔係話見到人哋受到不公待遇自己享受緊一切好處就可以唔理
要坐監先有資格講野係你上面講先嘅
我只係想你澄清下姐
如果你都唔認同就最好啦

後生過到來冇經濟基礎係度捱世界當然都係慘
但同D老屎忽比,後生仔又相對容易適應新環境,無咁大包袱
睇你點睇姐
你諗下係香港做到咁上下職位
但去到英國要由低做起,又有幾好受?
你估個個都有幾千萬去英國,買左樓就唔駛返工咩
已經有KOL返咗嚟了……
上過蘋果…
香港交通方便到底邊個吹出黎

首先揸車唔方便就已經無可能叫得上方便
拎住一袋二袋果陣仲要行上行落搭地鐵/等巴士點樣方便法
有架車可以有個流動既小型存貨空間
迫巴士地鐵根本係一種受罪黎
香港d地鐵站幾乎個個都焗到仆街

係香港你由出門口到上車隨時已經用左20分鐘

落車如果唔係朗豪坊果種直接連住地鐵既又唔知要行幾耐先到目的地
夏天落車要露天行到目的地隨時已經成身濕哂

香港揸車更加辛苦到仆街,d路又窄 又成日塞車 搵位泊車又難 買車養車都貴
燥底司機又多

的士佬又仆街

uber佬又隨時同你玩野

香港交通方便到底邊個吹出黎
你有李嘉誠咁嘅競爭力咩?
邊個?開名啦
照你咁講 要比幾千萬移英或者要坐過監先有資格移民 如果唔係全部都係港豬攞手足着數 嘆為觀止
我從來冇講過坐監嘅唔係付出 唔好混淆視聽
咁手足坐監之後香港變好咗定係變差咗? 你撈得咁掂即係變好咗? 你係唔係攞緊手足着數? 有冇幫佢發聲? 定係冇得發聲?
咪撚踢穿啦樓主啦。

公道啲講,當你好有米嘅時候,英國係好住過香港,至少你個area,無論白人黑人都斯文啲,醒目啲
留港果班人 第一唔會用留港形容自己 因為冇諗過…如果你叫佢留港撚..佢出世Day1就係……..

第二,day1都冇諗過 自然唔會得出對錯決定….你會唔會日諗夜諗點plan留港?所以唔明點解你會話映襯留港決定係正確…..

第三,你身邊朋友家人移民,你會想佢死?咁gag?同埋你折墮對佢冇影響?點解會無啦啦想佢折墮?因為你覺得佢唔抵得你有得走…佢冇得走….?求解答….邊個唔想身邊人好,帶起埋你……
顧掂自己先啦,你估自己係超人,可以幫晒全世界既人咩

老左仲做清潔,咁個d人後生時搞乜黎?搵份裝修學師都不至於咁啦。你可憐佢地做乜?
娘娘
唔係咁講呀
Google邊間黃店都好㗎
費事又俾戇鳩價錢食屎

黃色水魚圈
就係有餘力我先會理咁多呢啲問題
有d人讀得書少,以前好多人都讀完小學就出嚟做嘢
都有啲人本身大陸生意失敗回流返嚟做保安

關心社會究竟有乜問題?

你要我工作以外淨係可以風花雪月,吃喝玩樂,坦白講我真係做唔到
每個月我都會搵個周末出去做義工,識下朋友之餘,更加可以貼地了解社會問題
你算吧啦

你而家可以比雞碎咁多錢移民,仲講到自己付出好撚多,唔好話俾人聽你喺香港移民過嚟英國,所有香港人,不論黃藍,都會打柒你

我發聲淨係要幫香港人屌鳩你呢啲戇鳩仔
因為手足坐監,抗爭活動完全停止
香港重回正軌變好左
所以佢撈得掂
明顯佢先係攞緊手足着數嘅人

移民就算門檻低左都一樣要付出
而佢就乜都無付出攞免費午餐
仲好意思成日話人移民攞手足着數
千析唔好算呀討論埋落去
好想知道你自己係唔係口中所講嘅港豬
我從來都無講過坐監先有資格出聲,只係想帶出有班後生90後80後尾係辛苦捱世界中,為左低啲租要去啲連local都話no go zone 嘅地方住
現實係有錢真係移民路輕鬆十倍,唔係話幾千萬先叫有錢,fullpay一層自住樓已經輕鬆好多倍,依佢地fullpay層樓往往加50k pounds咁掃,重有人會為左good schooling,買一間自住然後再搶一間好校網嘅terrence或者flat,用後者來報學校
由低做起唔止班中產,好多香港護士係香港搵幾萬過到去搵唔夠2萬take home salary,連醫生為左移民都接受左cut左一半pay
我就係叫高20K 其中一個, 你吹撚脹呀
而家英文班嗰啲同學, 個個傾緊邊度買樓收租, 租返畀你哋
撈得掂=攞緊手足着數?WTF
呢個世界圍住手joke嚟轉?
俾咁撚少錢就話付出好撚多?
乜撚嘢logic?
人唔笑,狗都吠

我同意你話移民門檻低左
但真係太低,應該要check埋智商
等你啲戇鳩白癡仔冇得移民
唔好影衰晒香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞