覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
真係唔係講笑
去到英國多朋友嗰啲人已經係外國化
唔會有咁多時間喺連登度流連講一個已經唔係好關自己生活事嘅地方
我身邊移咗民,或者本身係英國留低做嘢撈得掂啲朋友,冇一個係上連登
英國啲勁醫生通常都係一半NHS一半私人
私人來講普遍你當係香港嘅名醫價錢
只要有穩定同唔勉強嘅收入
我覺得外國嘅生活指數的確係高過香港好多

我感覺最深係成個社會文化同氣候
香港乜都急、每日都勁 anxious、然後個個都淨係講錢、社會單一化、市場社區乜都一樣樣
呢邊地方大、有生活態度好多、好多唔同文化體驗
真心,喺呢邊我先體驗到咩叫「生活」,人生唔使淨係得返工同靠速食娛樂去叉電

不過重申,前提係要有穩定同唔勉強嘅收入
否則你只會體驗到搵朝唔得晚嘅痛苦
其實喺香港成世搵兩萬嘅人

去到其他國家係冇競爭力,基本上係做基層

以基層嘅生活水平外國係好啲,因為重稅多福利
個仔出面支持民主運動,父母遭公安約談
即係隻船就嚟沉都要跟住個trend一齊沉就係正確選擇 你跳船就係你唔合群
原來跳船係等於劉馬車一樣強姦犯咁大罪
呢個post啲5毛嘅邏輯真係大開眼界
好似東方昇咁講,唔係講俾人聽,係講俾自己聽
https://youtu.be/f_x8xNVh_6E
係因為你同啲鬼佬唔熟人哋唔同你講是非姐

以前成日同啲鬼仔同學講其他人是非,不知幾爽
講真,覺得而家香港條街靚女比例多咗
國民黨執政果陣d農民都支持共產黨
邊估到之後民革會餓鳩死晒
一般啦,但係同時冇左好多朋友
好難識真心朋友
照你個邏輯 即係香港班撈得掂嘅expat唔會上返佢哋自己嘅local forum? 我識好多佢哋都撈得好掂都有留意佢哋自己家鄉嘅事喎
咪玩啦

你睇吓移咗民嗰啲KOL講嘢幾溫和

外國嗰啲乜撚支持香港活動,全部都夠撚fing fing

嘥氣啦,諗吓下個月點樣交租算啦
奇唔奇怪觀點與角度姐

呢個世界好多人眼中納米盤既存在直頭當人係狗
但香港就不斷起納米盤

亦好多人睇班有得走都唔走自願做獨裁奴隸既人好奇怪

點解呢個世界會有人有人質情結會對加害者產生情感
外人睇都係覺得好奇怪架

有錢人睇住班窮人個個月拎哂成份糧去吃喝玩樂都覺得好奇怪

你會覺得人地有問題而唔係覺得大家有大家既選擇自由係好合理
因為你已經習慣左獨裁奴隸下既生活模式同思想
認為主人做幫你哂所有決定就係最好最正確
個價值觀容納唔到不同

呢d同香港既教育都好大關係
比如加拿大
係加拿大讀書係強制每間學校要所有學生接觸多元文化
但香港至少我移民前見多數學校都無呢樣野
香港既教育就係教你做個聽話既奴隸
佢哋係自己有個expat forum自己,私底下會有啲group

唔係話成日返去自己國家,聽日啲唔關自己日常生活使嘅嘢

講真,咁唔鍾意又點會移民?仲話太愛條女分手有咩分別?
食野唔算好貴,只係冇晒平野食,一坐低食就算幾頽都£10起跳。但你話香港食餐正正常常西餐都3舊水,英國£30一樣咁上下價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞