覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
你繼續比佢happy la
香港有工人用
出街食嘢有平有貴
起碼有得揀, 重要啱口味

英國自己煮嘢食係平
但自己煮得唔好食,仲要洗碗,食幾餐
辛苦揾嚟志在食
返一份低收入嘅工,放工又攰,天氣又凍,又冇乜朋友
雖然間屋係大,但諗起放工要煮飯做家務都想喊

如果只係跟風移民,過咗蜜月期
就要面對殘酷嘅現實 - 跌錢,嘥時間
英國未讀完gcse個drop out rate好高下wow

用乜嘢方法?點解去咗英國就會自發學習?
英國教育制度培養到你肯自發學習係好
但都要你肯自發先得㗎
唔係點解英國有咁多街童問題?
平日食開屎
去咗英國無耐仲係當旅行咁,蜜月期覺得無乜嘢
未開心咯

嗰啲一去到英國落地呼吸自由空氣
趕住出PO嘅未開心咯

頭幾日我出街見到啲紅磚屋
見到超市啲香港無嘅嘢都好有新鮮感好興奮架

見得耐呢?

自己唔知自己呃緊自己先最危險
happy school
條友總之英國乜都世一
英國啲stabbing 邊到嚟你冇去過所以唔知嗰邊都有街童?英國街童問題肯定嚴重過香港,如果你覺得香港啲治安已經算差就千祈咪移民
你知唔知嗰邊幾多個一班
不過公道啲講句,街童問題應該全世界都有
唔知你嗰個咩老細
但我個會

利申:corp fin house
你有做嘢供NI,每星期政府有退休金比你,香港供強積金未到退休已經基金佬食哂

2021年英國退休金每周£179.60(約HK$1,920)
當然一定要做好家庭教育先
移民過得去嘅香港父母
閒閒地都大專畢業受過良好教育
你擔心佢哋啲細路學壞做乜?

當年我讀中小學
父母英文又唔係好
想搵佢教下我preposition 都好難
唯一可以做嘅係搵補習
但最後都係靠死記過到骨
活喺自己嘅世界係好開心嘅
後生都ok
醒咗都有機會從頭來過
中年有家室嘅就大獲啲
衰咗, 好彩嘅就日日家嘈屋閉
唔好彩嘅就妻離子散
幾開心
打機有GB/EU server
唔洗驚鎖區

手機又有返晒啲香港鎖咗嘅功能

買電子產品唔洗逼住買水貨
第一浸GB/EU通常都有份

amazon 有uk, 買野又爽
香港去staycation 已經係皇帝級享受
國際大刀會笑人有街童
正解
之前以經見過
老婆上網聽講座
老公唔知個咪無熄
開個老婆波
冚世界都聽到
個老婆扮無事
香港人過去英國,其實有大把好條件
至少去之前已經可以做定research 知道邊區比較穩定
唔能夠同本身喺啲破碎家庭出身嘅locals 去比
就話香港移民下一代出嚟唔夠競爭力

再講閒閒地一個家庭起碼拎住40萬出發
當佢喺香港搵得二,三萬,去到住嘅地方大咗,生活質素唔會差好遠,小朋友多咗地方玩一定會好開心
嗰邊稅前人均收入都係得27000鎊
如果拎100萬港紙過去都唔掂 咁locals晨早就破咗產

反對移民嘅
不妨搵兩個月時間過去生活下
好嘅區同差嘅區都要去下
先再作結論吧
又唔係我嘅仔女
WFC
做雞做鴨都唔關我事

我只係想講如果移民英國去讀公立學校但以為自已讀緊私立係天真嘅諗法
講刀香港有排都用唔到國際兩個字笑大人個口
咁喺英國行下山
夏天去Wales / Scotland散下心住一兩晚
我覺得比Staycation 更有意思
酒店房講到尾都係攞嚟休息瞓覺
私立都有啲參差嘅學校

我表弟中二讀唔掂過咗嚟讀boarding, 成績一向都麻麻,最終都係要中途退出a-level靠foundation 先上到大學

我以前識好多嗰邊土生土長BBC,仔女都係靠自己入到grammar school,而家出身做埋專業人士
樓主第時咪能回流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞