覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
珍,我向香港畜生引了不如。ok?

呢度啲 移民撚 日日都念住
好似念經咁樣
英國天堂香港地獄
得閒搵埋啲志同道合嘅家庭
出嚟嘅話題
都係讚下英國踩香港笑港豬
其實香港有好多都唔係….
而家香港大office好多都唔洗着老西,個個都頹look翻工喎,阿頭就最頹polo牛仔,唔知樓豬嗰啲咩香一一定要着名牌嘅印象喺邊度嚟
你講既野 只要你係香港放下少少執著都已經過到
你係英國過到純粹係因為你過到去先放低到執著 自己心態問題 唔關地方事
同埋你第一段又話逗萬幾兩萬 學乜人買名牌學乜人見客
有冇巴打分享下,香港係咪特別多痴線工作狂上司/同事,外國係唔會見到
公道講句留港撚日日開po圍爐笑人移民都好撚肉酸
講到咁……
打份 hea 工咪係囉,稍為人工好少少嘅工咪又係要 OT,仲有一樣好現實嘅,同 grade 亞洲人硬係 workload 大過鬼少少
依樣又真,香港好多痴線佬,尤其做政府果班,個個都當自己係官,小小事就鬧到對家仆街 完全唔同你客氣唔講禮儀

不過係外國未做過依類工接觸依類層面既人所以唔知係咪都係咁
做倉做餐廳真無咩野架,大家自己做自己,做得唔妥咪搵第間做
明明香港通街都著u記 佢就講到環境迫佢買名牌
唔係…咁都要搵野駁…..
大把你地覺得既傻鳩好早已經係英美澳加生活過 有底
有票!
每日就係睇住呢啲風景,睇你自己鍾唔鍾意
我就香港住400呎,賣樓full pay house 千幾呎仲有花園、車位,我就enjoy既

皮幾兩皮仲要自己打皮買名牌見客你搵左咩閪工
搵呢個人工買得起既名牌同你著U 記比
個客應該都覺得無分別
佢有好張白咭,低質引戰狗一名
咁佢都冇講錯…..
仆街上司就全世界都有

多數情況係比香港chill既
始終文化唔同
特別出街食野文化
心急開既香港人真係時間習慣下

但職場上我覺得最大分別係歧視問題
特別大公司係好驚牽涉到歧視問題
有時比我感覺而家d黑人黃人仲大支野過d白人
郁d就拎歧視做免死金牌

同埋我印象中法例有要求公司要有一定比率既非白人
大把城市啲人
都唔係生活在
移民撚口中嘅英國天堂
包括英國本土人

但係冇見過佢哋reddit出post
笑鳩其他國家嘅人係豬
自己就生活在天堂好開心

日日念經式讚英
心照la
「極多」「幾千萬/幾億」星期一「準時返工啦」「後生專用豬豬emoji」

應該識大約判斷到「年紀」「見識水平」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞