覺唔覺得嚟咗英國之後開心咗好多?

1001 回覆
1441 Like 430 Dislike
大部分時間大部分人都係安全la
咁會唔會無啦啦有人斬你呀 nobody
真心悶撚到仆街,重悶之前住過多倫多
香港再貴都冇英國貴,前幾個星期我返香港拜年,去屋企樓下茶餐廳食雲吞麵都係$30港紙一碗,兩個人食個早餐都係$80,如果係英國呢個價只係一人份量
i mean 十零廿鎊
十零廿鎊唔貴?十鎊等如成百蚊港紙,一餐飯成百蚊你確定唔貴過香港好多咩?
本身第一段都認同,睇到第二三段
只係留喺香港時,就搏命push 自己同人鬥
去到英國,唔去同倫敦啲人鬥,就當無壓力

如果兩公婆,一齊做譚仔,其實家庭月入都有35k-40k
香港出街食晚飯一位都百幾兩百啦
除非你講一條友去食茶記
咁都至少70-80啦都相差唔遠
同條女一齊就算食茶記/排檔
一個小菜都70-80啦
3個餸+白飯都至少250啦
諗唔到點平得過呢個數
我諗佢係講食茶記
有時放工真係唔想煮完又要洗
唔求食得好豐富,一個普通茶記,什至譚仔就算
喺香港都會下下都百幾蚊人頭計啦
要唔要兩公婆都做野我唔知啦,我個仔係香港洗錢就多過係外國讀書既
樓你唔供都要租架啦,講真青春期仔女都唔願日日見你啦
咁香港咪一樣安全過倫敦好多添喎
最慘香港啲嘢已經唔係好食,想食好啲就貴
但係英國無論平貴都難食過香港
陣間又會有啲井底之蛙話乜柒正宗中菜師傅移晒民嚟打飛機
你攞茶餐廳/酒樓小菜比咪貴但用大家樂、Itamama、一粥麵呢啲平民餐廳比真係平好多同好味好多,英國啲食物質素仲差過兩餸飯但收兩倍價錢,香港至少百蚊食到算唔差嘅嘢,仲有香港食早餐兩個人$80已經等於英國一個人價錢
香港坐直昇機過澳門方便d 丫定係係自己個city 行去賭場賭兩手方便d 呢
我住南灣咁多年我就唔會入赤柱fine dining, 係樓下d fine dining 好過赤柱啦
係外國咪一樣可以搵工人執好晒間屋,差唔多到屋企,個hot tub 識自動入水架喇
之於國際會議,真心講,可能你個行業多係香港啦,我自己本行就多係ny 既

去日本方便左,係因為你每次去日本都係十日八日你先會覺得時間好重要,當你去親日本都可以stay 成個月,你就會覺得無乜所謂架啦
其實加拿大移民無乜野好,同香港一樣,只有空氣好左,渣車舒服左,同埋d 鋪頭真係多野行左(唔係商場)

但本身唔鍾意大自然既去加拿大就真係差好多
真係貪凍咩
香港食餐飯最多30-60? 我俾夠100蚊餐你,每日當四餐計,唔食唔洗你退錢,以後你包我早午晚宵四餐ok?

英國至少要£9 係你諗姐, 曼城好似話有間香港人開既,5定6咋
四餐當然唔得,但正常人香港食三餐又真係可以$100做到,英國£10先食到一餐咋定你未去過英國
我係cafe 103 食個英式tea 就1200蚊左右,一個set 連茶野飲再叫多少少野,加一

係英國倫敦食同樣既野我先16鎊
我講緊食餐飯最多30-60? 你餐餐食大家樂架?
去間正常非快餐餐廳例如太平館都過百一個飯啦

英國都係10鎊係平均,我都唔好講曼城個d 5鎊飯

我讀書同而家都咁岩住英國,事實上邊度食飯都有平有貴當然英國食飯平均係貴過香港,因為人地最低工資高你60蚊港紙嘛
但英國£10飯嘅質素香港只要$40-$50港紙就有,唔係個個住曼城有5鎊飯食
咁你都識講英國食飯平均係貴過香港啦,咁嗌黎做咩?
自由免費?有安落茶飯呢啲又唔計?含淚食啦唯有
自由係要買
如果當年有路見不平出過去依加未有事 唔代表之後無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞