[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
有冇MORRISON既人
識個FRD GPA唔過2想報 佢唔入我又唔想住

睇過HKU HALL 佢又冇GPA REGULATION
想知佢入唔入到
讀Taught master 可否住Hall
留名

連PhD都可以報Hall
利申:St. John's College 非 U-admin

利申:St. John's College 非 U-admin

若係 part time Taught master ??
升year 2,上緊莊,唔sporty,只係識出pub

可以報咩hall?

starr scs好似都收人整pub靚

好怕俾人仙
今年DSE Ba人
想入間唔Chur嘅Hall
姐係唔會為左InterHall D野而癲曬搏曬
反而係比較輕鬆 主要係For住
有時都會有一D活動聯誼下
有冇推薦

其實主要係我出身麻麻 Band3中中 怕英文得4讀唔黎 想用多D時間讀書
同埋都想有自己空間去學新野 充實自己

名校撚表示都係得4
要等埋igcse 24號先form offer 係咪唔洗住

又多個24號meet igcse既巴打
你咩科

垃圾n展仔一個

留唔留個tg到時照應

想問個白痴問題,sem break係咪個個住hall嘅都會番屋企

唔係 fm第二年搞reg day搞touch camp搞ocamp
會成日開會 住埋summer
又會有啲因為返工近啲住埋
又有啲因為讀summer sem住
又會有啲無野做搵人玩既住埋
想問個白痴問題,sem break係咪個個住hall嘅都會番屋企

唔係 fm第二年搞reg day搞touch camp搞ocamp

我都睇錯summer
sembreak出街玩多既

我都睇錯summer

Sem break 正常都有樓function 嘅 大家玩得埋嘅話
non jupas入year3既話住唔住到hall?

我都睇錯summer

Sem break 正常都有樓function 嘅 大家玩得埋嘅話

唔該

若係 part time Taught master ??

得 St John's 會收,其他要 UGC-funded (e.g. PhD)。你可以打去佢哋 hall office 問吓
今年DSE Ba人
想入間唔Chur嘅Hall
姐係唔會為左InterHall D野而癲曬搏曬
反而係比較輕鬆 主要係For住
有時都會有一D活動聯誼下
有冇推薦

其實主要係我出身麻麻 Band3中中 怕英文得4讀唔黎 想用多D時間讀書
同埋都想有自己空間去學新野 充實自己

名校撚表示都係得4

識唔少朋友讀BA 如果英文4一開始會好辛苦 建議留返啲空間俾自己catch up 加油呀
non jupas入year3既話住唔住到hall?

可以照報 round 2,冇問題
HKU有無類似CU medical student residential hall既hall?

有讀Medic先住得既Hall, 但要Year 3 or above
http://www.shhorms.hku.hk/

Why are only yr3 or above eligible for the application ?
Not fair at all
我住緊hall 係hall入面都做過唔小野 但有時上連登見到某啲 comment真係覺得好唔公道 我自己個原則係唔會逼人做啲咩 但要負責任 我係個間hall hockey既teamcap 我自己鍾意打波 但我從來唔會逼邊個邊個freshmen入hockey team 但你一但入左黎就要比返啲責任心 而家好多人入左黎成日黎下唔黎下 又唔交代清楚 我去問下你你又話hku hall好仙 又話hall撚chur sport on99 大佬啊 冇人逼過你入team 你入左我就有責任叫下你練波教下你打波架啦

係hall入面 真係有人入到黎乜都唔做 淨係潛係房到
你地會話咁佢有自由 做乜一定要做參與hall既野 岩啊巴打絲打 所以我地冇理到佢 由佢想點就點 最想就係佢唔好quit 但最後佢quit既原因係住hall好悶 冇野做 同埋我地好仙 ok咁到之後既freshmen我地都唔敢唔理佢啦 叫下佢join下啲活動啊 識下其他樓既人 最後佢quit既原因係住hall太chur 同埋我地好仙

冇錯 hku hall一定唔係十全十美 一定有部分既野係唔合理 但我睇到既係而家根本一講hku hall 就成班人出黎話hall撚 話仙 話chur 連住過既人都未感受哂住hall係點 我真係好想知網上呢啲人知到幾多

同埋最重要既一樣想講好耐 其他U既hall基本上冇可能住哂4年5年 係得hku hall先可以咁 但其實其他u既hall要住到落去都係要睇contribution 都係hall莊玩哂 但唔知點解網上既人就淨係狂屌hku hall

乜撚野唔迫你但你有責任

邏輯咪:
我唔迫你->你住hall有責任->焗住入team->而家明正言順迫你

打咁撚多字做乜撚jeh
我住緊hall 係hall入面都做過唔小野 但有時上連登見到某啲 comment真係覺得好唔公道 我自己個原則係唔會逼人做啲咩 但要負責任 我係個間hall hockey既teamcap 我自己鍾意打波 但我從來唔會逼邊個邊個freshmen入hockey team 但你一但入左黎就要比返啲責任心 而家好多人入左黎成日黎下唔黎下 又唔交代清楚 我去問下你你又話hku hall好仙 又話hall撚chur sport on99 大佬啊 冇人逼過你入team 你入左我就有責任叫下你練波教下你打波架啦

係hall入面 真係有人入到黎乜都唔做 淨係潛係房到
你地會話咁佢有自由 做乜一定要做參與hall既野 岩啊巴打絲打 所以我地冇理到佢 由佢想點就點 最想就係佢唔好quit 但最後佢quit既原因係住hall好悶 冇野做 同埋我地好仙 ok咁到之後既freshmen我地都唔敢唔理佢啦 叫下佢join下啲活動啊 識下其他樓既人 最後佢quit既原因係住hall太chur 同埋我地好仙

冇錯 hku hall一定唔係十全十美 一定有部分既野係唔合理 但我睇到既係而家根本一講hku hall 就成班人出黎話hall撚 話仙 話chur 連住過既人都未感受哂住hall係點 我真係好想知網上呢啲人知到幾多

同埋最重要既一樣想講好耐 其他U既hall基本上冇可能住哂4年5年 係得hku hall先可以咁 但其實其他u既hall要住到落去都係要睇contribution 都係hall莊玩哂 但唔知點解網上既人就淨係狂屌hku hall

乜撚野唔迫你但你有責任

邏輯咪:
我唔迫你->你住hall有責任->焗住入team->而家明正言順迫你

打咁撚多字做乜撚jeh

冇人話住hall 一定要入team 只係你唔入就冇得住 同其他u既hall一樣 乜都冇做就要比人quit

冇人話住hall 一定要入team 只係你唔入就冇得住

Hall膠既邏輯就係咁?
弱撚智
本身好想入ricci
希望海員條撚屌唔係ricci on99
邏輯之高令人咋舌
HKU有無類似CU medical student residential hall既hall?

有讀Medic先住得既Hall, 但要Year 3 or above

Why are only yr3 or above eligible for the application ?

將year 1至year 6一視同仁先係唔公平啦 year 1 2要出placement未?而家係唔夠位 得嗰百幾個位你想裝到幾多人

就算而家住緊嗰啲都經歷過year 1 2無得住嘅日子啦 你year 1 2升咗上去咪又係大家有得報

你去到year 3都唔畀你報先嗌唔公平啦 而家年資一樣嘅學生機會係平等喎

將year 1至year 6一視同仁先係唔公平啦 year 1 2要出placement未?而家係唔夠位 得嗰百幾個位你想裝到幾多人

就算而家住緊嗰啲都經歷過year 1 2無得住嘅日子啦 你year 1 2升咗上去咪又係大家有得報

你去到year 3都唔畀你報先嗌唔公平啦 而家年資一樣嘅學生機會係平等喎

Mbbs current
你咁講有道理既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞