[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
報HALL睇唔睇重GPA
會唔會太低直接唔收

要過2先可以收 係kong u定落 好似係

Readmission會睇 但唔係唯一 但太低要見board既話會要求你quit hall

得罪講句
越低好似越易入

唔過一係咪入唔翻?
想問下其實住Hall一年宿費幾多
一個sem咁交定點
上網搵唔到

想知邊方面先
或者問:你對hall o 認知有幾多?

其實對hall o幾乎一無所知 淨係知係harsh同chur
咁大概會做啲咩架
想住ricci同埋今日已經in左

點in

1對5咁in 介紹自己 跟住就問點解想住ricci 點解你覺得自己啱ricci 點解咁肯定自己會適應到 hall education宜家臭名遠播,點解你覺得ricci會對你有幫助之類啦 不過我答啲乜野 都係一直比warden同三個ricci莊喺度judge我

judge你?啫係點?審犯咁審?

姐係我答咩 佢地都係會揾位judge我 又唔係審犯嘅 不過係5個人不停喺度問我野lo

有人話要才藝表演

我要
求其唱首歌
想問下其實住Hall一年宿費幾多
一個sem咁交定點
上網搵唔到

Google hku hall fee就見到
有無人報左swire
聽人講 今年好多女報

想知邊方面先

其實對hall o幾乎一無所知 淨係知係harsh同chur
咁大概會做啲咩架

點in

1對5咁in 介紹自己 跟住就問點解想住ricci 點解你覺得自己啱ricci 點解咁肯定自己會適應到 hall education宜家臭名遠播,點解你覺得ricci會對你有幫助之類啦 不過我答啲乜野 都係一直比warden同三個ricci莊喺度judge我

姐係我答咩 佢地都係會揾位judge我 又唔係審犯嘅 不過係5個人不停喺度問我野lo

有冇dress code

當年我著鳩tee淘寶adidas褲去

想知邊方面先

咁大概會做啲咩架

點in

有冇dress code

好正路姐 不過ricci都係有手有腳就收架啦

咁大概會做啲咩架

點in

有人話要才藝表演

我要
求其唱首歌

Scs個d咪要囉
其實如果一早話去唔到hall o係咪可以拜拜 但係我行swire hall tour又話如果報late come都大機入得返?
有參加touch camp過程都幾主動 中學都玩唔少活動咁

去唔到hall o都有機會有得住
不過你預你之後融入會好辛苦好慘
人地全部過哂o 果10日9夜佢地會有好強烈bonding
自己諗下

btw swire冇人報架收唔夠人 肯報就會收

大部分hall都係過到o先收,去唔到就等latecome啦
Swire少人報先正
易入又唔chur, 最緊要近campus同水街
利申住過,得1支team又晩晩12點訓都冇比人仙
係咪所有人都會有interview 機會? 琴晚報到宜家都冇通知
係咪所有人都會有interview 機會? 琴晚報到宜家都冇通知

唔係
有啲hall其實由hall tour開始已經計緊分,一衰咗就898

唔係
有啲hall其實由hall tour開始已經計緊分,一衰咗就898

通常幾時收通知?
Skylee 10日hall o 有乜要注意
Skylee 10日hall o 有乜要注意

諗清楚先好講野 有能力就carry豬隊友 無能力就等人carry 佢地講乜都唔好劣 你越驚佢地越興奮 有自己原則 唔好講兩句就聽晒人講 自己filter d有用意見 etc
Scs叫我去in 但我冇去o要注意啲咩
有冇人知lsk interview係點
cv要打咩同埋佢要我寫3份cv係咩事

係1份cv3份copy

係1份cv3份copy

oh原來係咁
想問下要打幾多同埋打D咩?
interview係講中文定英文?係小組討論定單人?

係1份cv3份copy

oh原來係咁

最緊要係大膽
唔好怕怕羞羞

能力 技能 外貌果D已經係定左 唔會變到

係1份cv3份copy

Cv係咪平時pt交嗰啲冇乜野嘅hea cv

係1份cv3份copy

oh原來係咁

正常間間都差唔多 你1對4 5個interviewer 通常都係warden+tutor+現莊/上莊 越緊張越易柒 最緊要唔好劣 hall最中意d玩得放既人 太過嚴肅無人會中意你 都係果個 其實個人能力先係緊要 佢睇你cv都係想睇你有無打過d乜學界校隊區隊港隊 唔好寫太多irrelevant既野
其實龍華interview使唔使着suit

係1份cv3份copy

oh原來係咁

正常間間都差唔多 你1對4 5個interviewer 通常都係warden+tutor+現莊/上莊 越緊張越易柒 最緊要唔好劣 hall最中意d玩得放既人 太過嚴肅無人會中意你 都係果個 其實個人能力先係緊要 佢睇你cv都係想睇你有無打過d乜學界校隊區隊港隊 唔好寫太多irrelevant既野

姐係working experience hea d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞