[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
去唔到touch camp係咪冇咩機住到hall

又唔係嘅 touch camp都係for組爸媽俾comment
如果你係摺毒柒玩左touch camp到時咪又係俾人highly not recommend

啱呀 矮柒毒摺個d自己有返d自知之明啦 一係報冷門嘅 一係就返屋企住啦 利申住屋企表示舒服

矮柒毒摺適合玩動漫soc/槍會

都可以照報我地St. John's College 最後都係睇你interview表現
可唔可以講下orientation camp有咩做
去唔到touch camp係咪冇咩機住到hall

又唔係嘅 touch camp都係for組爸媽俾comment
如果你係摺毒柒玩左touch camp到時咪又係俾人highly not recommend

啱呀 矮柒毒摺個d自己有返d自知之明啦 一係報冷門嘅 一係就返屋企住啦 利申住屋企表示舒服

矮柒毒摺適合玩動漫soc/槍會

都可以照報我地St. John's College 最後都係睇你interview表現

Sjc唔掂到要打手 好折墮 讀左咁多都無見過咁直線既打手

主要係玩團體遊戲比freshmen同current互相認識
亦有唔同既任務要完成
最後令大家develop對hall既pride

間間唔同 但大致上做既野唔會差好遠 好聽d就主要係做d磨練你心智 身體 培訓你同同年既人既團結性 加強你批判性思考既活動

難聽d講就要你係逆境生活下 比人落下面 放低一下你既自尊 嘗試融合呢個社群

每間hall用既活動都可能唔同 但目的都係貫輸佢地hall個一套hall education 如果指明某d活動出黎好有可能自爆 但多數hall都有既活動就好似mass orientation, cheer practice 某d hall就可能chur足咁多日 某d就可能一d時間係比你玩下 一d時間就做認真野 無得一概而論 有d fm(由其係矮柒毒廢個d)可能會比人針對 有hard feeling 覺得呢段日子好難捱好想quit

但講真你估完左ocamp就完咩 之後真正入住既日子都未必會好過 呢個世界係唔公平架 你無能力就預左有挫折 出去做project又好返工又好 但你如果係靚仔大隻港隊 d女current可能排住隊比你hi 而事實上我覺得new ball係幾啱呢班人玩 比心機玩 我見過唔少人打幾年都入到港隊 充實自己永遠都係無錯既 當然fm比人打沉過左一排就quit左都見唔少

作為過來人 我覺得hall係社會既縮影 如果你接受唔到現實既 我勸你返屋企住 真係會輕鬆好多 但如果你睇完都仲想試既 我實會比意見你 住hall係第一年難捱d 但我都係度識到好多真心朋友 我唔敢話你一定會成長呀 學到d乜 但我覺得睇返都係一段開心既時光

利申無住緊

主要係玩團體遊戲比freshmen同current互相認識
亦有唔同既任務要完成
最後令大家develop對hall既pride

唔好呃fm la 互相認識 仲要笑笑口
u hall 收唔收engine仔

應該有丁就收
認真wor
其實多唔多人報同埋揀人有咩要求

應該有丁就收

認真wor
best 5得26喺港大怕唔怕俾人笑
best 5得26喺港大怕唔怕俾人笑

入到大學無人睇你dse 千奇唔好拎出黎打飛機 好柒

應該有丁就收

認真wor

傳統hall通常都冇人報,基本上你apply就有得住,不過住得耐唔耐就另一回事

應該有丁就收

認真wor

唔多人報 因為真係好chur 無心抵毀 但你諗下間hall得50人 team又咁多 比賽又係要打 又要同你玩時事辯論cultural野 除返開workload真係鐵人黎 真係啱d有心想改變既人 住足唔quit grad個陣絕對可以獨當一面 而且歷屆都好多人上HKUSU 佢地d大仙真係唔係其他hall d垃圾大仙可以相提並論 但講多次 真心應該幾chur

應該有丁就收

認真wor

唔多人報 因為真係好chur 無心抵毀 但你諗下間hall得50人 team又咁多 比賽又係要打 又要同你玩時事辯論cultural野 除返開workload真係鐵人黎 真係啱d有心想改變既人 住足唔quit grad個陣絕對可以獨當一面 而且歷屆都好多人上HKUSU 佢地d大仙真係唔係其他hall d垃圾大仙可以相提並論 但講多次 真心應該幾chur

我想攞個first hon番黎係咪唔應該揀u hall

應該有丁就收

認真wor

係咪chur到完全冇時間溫書嗰隻?

應該有丁就收

認真wor

傳統hall通常都冇人報,基本上你apply就有得住,不過住得耐唔耐就另一回事

報我地St. John's College啦
住左幾年身邊既人都好似family咁親

應該有丁就收

認真wor

唔玩滴蠟

應該有丁就收

認真wor

唔玩滴蠟

屌你老母啦 SJC
Family 咁親
人唔笑 狗都吠

應該有丁就收

認真wor

其實住hall真係睇你自己識唔識分配時間,上年St Johns College 又贏Centennial Cup(鬥高gpa)又贏Malayan Cup(sport鬥多champ),同時仲得閒滴蠟同偷拍

應該有丁就收

認真wor

可能我真心左 越打咪越多人抽擊你 講真sjc唔洗宣傳都一班名校靚女入 有靚女就自然收到靚仔 咩偷拍滴蠟wfc 傳統hall就係賣傳統 blueblood 個個禮拜green gown htd d publication又整得靚 一大班名校師兄師姐本身已經住緊 實r到d細既住 你咁係度宣傳 咪曲線倒緊自己米 或者你根本就係其他hall既人 係我直必腸

應該有丁就收

認真wor

要拎first hon既人本身就會拎到 唔關你住邊事 係唔得既就你住屋企都唔會得

應該有丁就收

認真wor

其實住hall真係睇你自己識唔識分配時間,上年St Johns College 又贏Centennial Cup(鬥高gpa)又贏Malayan Cup(sport鬥多champ),同時仲得閒滴蠟同偷拍

Centennial Cup

應該有丁就收

認真wor

可能我真心左 越打咪越多人抽擊你 講真sjc唔洗宣傳都一班名校靚女入 有靚女就自然收到靚仔 咩偷拍滴蠟wfc 傳統hall就係賣傳統 blueblood 個個禮拜green gown htd d publication又整得靚 一大班名校師兄師姐本身已經住緊 實r到d細既住 你咁係度宣傳 咪曲線倒緊自己米 或者你根本就係其他hall既人 係我直必腸

支持胡ching

應該有丁就收

認真wor

支持胡ching

好老實 連登收到d咩有質素既fm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞