[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
住hall傻j留名
自己以前都有問d師兄,current報hall
都知fm報hall有幾迷失
立場中立,下年唔會再住hall,而且唔同hall都識d人
可以略略比下意見

如果有咩想問,可以send email傾下
baebaechen@gmail.com
(假名黎,用email又唔驚大家起大家底)
希望各位準freshman可以知多d
latecome 是咪一定冇得住/冇得即住?

要等佢放位俾你
幾時有得住就視乎邊間hall啦 印象中最快10月11月左右
都有唔少latecome例子嘅

要等佢放位俾你

每年大把人latecome 你唔使驚
因為好多人quit/去exchange
最快9月頭可以入hall

要等佢放位俾你

重有冇其他巴打分享下m hall

無女咪搞我

要等佢放位俾你

你可以睇下上年round 1 and 2 admission 同今年round 1 admission 嘅stat 計條數,你就知大約收幾多人

Block A new admission double room only,下年入得番可轉single
Block B new admission double single 都有
Block C D mainly double, D 你下年入得番可優先揀single, 不過多數比人踢走

new admission GPA唔太重要
readmission 部份block 會考慮

呢排Block B 有open house 你鐘意就去參觀下
龍華收新人個準則仲難明過hall
住緊嘅local都未必知初初做乜收自己

readmission 就另一個世界

無女咪搞我

毒撚hall有女都冇用啦
轉hall係咪同過底一樣?
俾人blacklist?
呢度有冇會入6901嘅巴打?提前認識下
Hku既hall有冇得year1唔住 year2先apply
轉hall係咪同過底一樣?
俾人blacklist?

依家應該冇呢支歌仔唱
resi hall缺人長期有位,仲咩blacklist人

近幾年都幾多轉hall case

要等佢放位俾你

你可以睇下上年round 1 and 2 admission 同今年round 1 admission 嘅stat 計條數,你就知大約收幾多人

Block A new admission double room only,下年入得番可轉single
Block B new admission double single 都有
Block C D mainly double, D 你下年入得番可優先揀single, 不過多數比人踢走

new admission GPA唔太重要
readmission 部份block 會考慮

呢排Block B 有open house 你鐘意就去參觀下
龍華收新人個準則仲難明過hall
住緊嘅local都未必知初初做乜收自己

readmission 就另一個世界

邊度可以睇到啲stat
有冇巴打講下rc lee

lm
係時候狂推了

lm

10個fm去沙宣道 7個行rc tour
Year 2先late come會唔會有hall收
我住緊hall 係hall入面都做過唔小野 但有時上連登見到某啲 comment真係覺得好唔公道 我自己個原則係唔會逼人做啲咩 但要負責任 我係個間hall hockey既teamcap 我自己鍾意打波 但我從來唔會逼邊個邊個freshmen入hockey team 但你一但入左黎就要比返啲責任心 而家好多人入左黎成日黎下唔黎下 又唔交代清楚 我去問下你你又話hku hall好仙 又話hall撚chur sport on99 大佬啊 冇人逼過你入team 你入左我就有責任叫下你練波教下你打波架啦

係hall入面 真係有人入到黎乜都唔做 淨係潛係房到
你地會話咁佢有自由 做乜一定要做參與hall既野 岩啊巴打絲打 所以我地冇理到佢 由佢想點就點 最想就係佢唔好quit 但最後佢quit既原因係住hall好悶 冇野做 同埋我地好仙 ok咁到之後既freshmen我地都唔敢唔理佢啦 叫下佢join下啲活動啊 識下其他樓既人 最後佢quit既原因係住hall太chur 同埋我地好仙

冇錯 hku hall一定唔係十全十美 一定有部分既野係唔合理 但我睇到既係而家根本一講hku hall 就成班人出黎話hall撚 話仙 話chur 連住過既人都未感受哂住hall係點 我真係好想知網上呢啲人知到幾多

同埋最重要既一樣想講好耐 其他U既hall基本上冇可能住哂4年5年 係得hku hall先可以咁 但其實其他u既hall要住到落去都係要睇contribution 都係hall莊玩哂 但唔知點解網上既人就淨係狂屌hku hall

你自己講出黎都唔怕比人笑架喎
rc lee 會唔會join cheer competition
rc lee 會唔會join cheer competition

從來冇聽過 rc lee有cheer comp
fm無知一問reg hall係幾時交form interview?

從來冇聽過 rc lee有cheer comp

早幾年有 係上年開始先無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞