[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
只係因為呢題唔洗hard knowledge
要hard knowledge 一定唔會識
Eg

你以為啦, public health 有 lecture 架, D Answer 可以由 lecture 到有, 可以尻背
利伸: Public health 從來未識過

好記得有題 senior d suggested ans 錯左好多年
個個跟suggested ans
搞到correct rate 好低 debriefing 講番正確答案

MBBS人果然有ego

I know it now 我明你同郭襄既意思了
Thanks senior

總之謙虛D就得
總有班人叻唔切,你唔好學佢地就得
只係因為呢題唔洗hard knowledge
要hard knowledge 一定唔會識
Eg

你以為啦, public health 有 lecture 架, D Answer 可以由 lecture 到有, 可以尻背
利伸: Public health 從來未識過

好記得有題 senior d suggested ans 錯左好多年
個個跟suggested ans
搞到correct rate 好低 debriefing 講番正確答案

MBBS人果然有ego

I know it now 我明你同郭襄既意思了
Thanks senior

總之謙虛D就得
總有班人叻唔切,你唔好學佢地就得

Thanks I get it
I will bear in my mind

多謝你同郭襄senior
明曬你晏就同我講既野。
一直都係度問senior 應該如何自習科目,講求mutual respect

我無diss你,你就陰d陰串我?

Sor 囉唔串你啦
一直都係度問senior 應該如何自習科目,講求mutual respect

Sor 囉唔串你啦

MBBS 人果然有ego I like it
想自己好勁 但又唔可以over expression, 因為周邊個個ego既勁人

我都多謝你,你令我諗通呢個現實

Sor 囉唔串你啦

想自己好勁 但又唔可以over expression, 因為周邊個個ego既勁人

我諗你係咪搞錯咗少少野?
可能你自己係咁 可能係你覺得大部份mbbs嘅人都係咁
但我諗好多medic嘅人都唔會係想自己唔over express咁自己勁 而係努力令到自己識更多knowledge 將來對倒patient負責 幫倒更加多患病嘅人
呢個都唔係咩所謂嘅現實 成件事唔應該係competitive 應該係大家都想大家識更多野 對病認識更加多 咁將來就會有更多好醫生 幫倒更多人
你可以覺得我又係喺度串 覺得咩mbbs就好有ego 但至少我唔係咁睇

Sor 囉唔串你啦

但我諗好多medic嘅人都唔會係想自己唔over express咁自己勁 而係努力令到自己識更多knowledge 將來對倒patient負責 幫倒更加多患病嘅人
呢個都唔係咩所謂嘅現實 成件事唔應該係competitive 應該係大家都想大家識更多野 對病認識更加多 咁將來就會有更多好醫生 幫倒更多人
你可以覺得我又係喺度串 覺得咩mbbs就好有ego 但至少我唔係咁睇

exact7ly

Sor 囉唔串你啦

唔係啊senior 我真心buy你
我知點解你地咁講,因為總有人好有ego,所以學識低調

樓上就係好好例子
我明佢點解話「總有人勁過你」
Ust先得戈9個hall

Sor 囉唔串你啦

唔係啊senior 我真心buy你
我知點解你地咁講,因為總有人好有ego,所以學識低調

樓上就係好好例子
我明佢點解話「總有人勁過你」

而我點解晏就問定點樣溫書,原因就係我好想學到準確、學得岩所有知識

幫自己幫人。我晏就問既原因就係咁
[quote]我住緊hall 係hall入面都做過唔小野 但有時上連登見到某啲 comment真係覺得好唔公道 我自己個原則係唔會逼人做啲咩 但要負責任 我係個間hall hockey既teamcap 我自己鍾意打波 但我從來唔會逼邊個邊個freshmen入hockey team 但你一但入左黎就要比返啲責任心 而家好多人入左黎成日黎下唔黎下 又唔交代清楚 我去問下你你又話hku hall好仙 又話hall撚chur sport on99 大佬啊 冇人逼過你入team 你入左我就有責任叫下你練波教下你打波架啦

係hall入面 真係有人入到黎乜都唔做 淨係潛係房到
你地會話咁佢有自由 做乜一定要做參與hall既野 岩啊巴打絲打 所以我地冇理到佢 由佢想點就點 最想就係佢唔好quit 但最後佢quit既原因係住hall好悶 冇野做 同埋我地好仙 ok咁到之後既freshmen我地都唔敢唔理佢啦 叫下佢join下啲活動啊 識下其他樓既人 最後佢quit既原因係住hall太chur 同埋我地好仙

冇錯 hku hall一定唔係十全十美 一定有部分既野係唔合理 但我睇到既係而家根本一講hku hall 就成班人出黎話hall撚 話仙 話chur 連住過既人都未感受哂住hall係點 我真係好想知網上呢啲人知到幾多

同埋最重要既一樣想講好耐 其他U既hall基本上冇可能住哂4年5年 係得hku hall先可以咁 但其實其他u既hall要住到落去都係要睇contribution 都係hall莊玩哂 但唔知點解網上既人就淨係狂屌hku hall

乜撚野唔迫你但你有責任

邏輯咪:
我唔迫你->你住hall有責任->焗住入team->而家明正言順迫你

打咁撚多字做乜撚jeh

冇人話住hall 一定要入team 只係你唔入就冇得住 同其他u既hall一樣 乜都冇做就要比人quit

冇人話住hall 一定要入team 只係你唔入就冇得住

Hall膠既邏輯就係咁?
弱撚智[/quote]
其實意思係指fm大可以一入黎就打算只係住一年咁感受下然後等俾人quit 無人會逼佢入team 只不過係如果你想繼續住既人 就當然要跟遊戲規則咁contribute去re-admit 唔係下下都要屌人係hall膠既
Year 2 想入 morrison 理唔理智?

依家latecome/非fm/非處響hall既待遇好左好多, 你想入去試下冇咩壞

不過mor係咪黎緊轉男女? 不過應該都冇咩女.... 不如試下lsk, scs 好過

女就算啦
都係唔想太chur

想住又唔想太chur會唔會係好天真既想法
住親你都係要搵野john
反正都係chur點解唔去間有女既

毒撚見到女都冇用
入黎到講讀engine會5會融入唔到

貴族hall一樣有人讀BA BABEd BEng
融入睇人 唔係睇program

貴族hall融入與否係睇家底唔係睇major嫁

X2 anyone know?

只要你肯主動同人相處就熟到架喇
我地d人都好nice

只要你肯主動同人相處就熟到架喇
我地d人都好nice

有少少我地曼聯blahblahblah既曲線味道
Btw
郭襄 B senior
唔好嬲啦 我知錯啦 我真係明白個心態
住過hall 依家住龍華 有咩即管問
Year 2 or above 想住就記得八月中報 Round 2
同hall唔同,係唔會睇need score

龍華邊個block最撻皮 聽講有d轉緊chur

好似block D chur, 想報block B 可以參加吓 open house 先

Block D狗也不屌
今年DSE Ba人
想入間唔Chur嘅Hall
姐係唔會為左InterHall D野而癲曬搏曬
反而係比較輕鬆 主要係For住
有時都會有一D活動聯誼下
有冇推薦

其實主要係我出身麻麻 Band3中中 怕英文得4讀唔黎 想用多D時間讀書
同埋都想有自己空間去學新野 充實自己

名校撚表示都係得4

識唔少朋友讀BA 如果英文4一開始會好辛苦 建議留返啲空間俾自己catch up 加油呀

好驚讀唔黎

趁暑假睇多睇中等長度既文,例如 Economist, New Yorker
當然BA都有中文學院,但係點都有英文course㗎嘛
Btw
郭襄 B senior

傻啦冇嬲呀haha 打咁多野都係想未來多個好醫生姐 明就最好啦 唔明入到黎都會明架啦
加油啦
Btw
郭襄 B senior

傻啦冇嬲呀haha 打咁多野都係想未來多個好醫生姐 明就最好啦 唔明入到黎都會明架啦
加油啦

受教 thank q u and B
知你下年讀respiratory block 😁😁加油
Btw
郭襄 B senior

加油啦

sor 自膠
If and only if u r promoted to yr3
Btw
郭襄 B senior

加油啦

sor 自膠
If and only if u r promoted to yr3

做乜9 year 3 讀resp

定係我太老了跟唔上時代
住過hall 依家住龍華 有咩即管問
Year 2 or above 想住就記得八月中報 Round 2
同hall唔同,係唔會睇need score

龍華邊個block最撻皮 聽講有d轉緊chur

好似block D chur, 想報block B 可以參加吓 open house 先

Block D狗也不屌

Block D 免interview
不過readmission rate 低到仆街
做好多野都踢
仲要種菜
Btw
郭襄 B senior

加油啦

sor 自膠

定係我太老了跟唔上時代

識人舊制6年Mbbs
Yr3讀resp
收錯風
Btw
郭襄 B senior

加油啦

sor 自膠

定係我太老了跟唔上時代

識人舊制6年Mbbs
Yr3讀resp
收錯風

讀完resp 啦
仲有yr3 係enrichment yr haha
[quote]我住緊hall 係hall入面都做過唔小野 但有時上連登見到某啲 comment真係覺得好唔公道 我自己個原則係唔會逼人做啲咩 但要負責任 我係個間hall hockey既teamcap 我自己鍾意打波 但我從來唔會逼邊個邊個freshmen入hockey team 但你一但入左黎就要比返啲責任心 而家好多人入左黎成日黎下唔黎下 又唔交代清楚 我去問下你你又話hku hall好仙 又話hall撚chur sport on99 大佬啊 冇人逼過你入team 你入左我就有責任叫下你練波教下你打波架啦

係hall入面 真係有人入到黎乜都唔做 淨係潛係房到
你地會話咁佢有自由 做乜一定要做參與hall既野 岩啊巴打絲打 所以我地冇理到佢 由佢想點就點 最想就係佢唔好quit 但最後佢quit既原因係住hall好悶 冇野做 同埋我地好仙 ok咁到之後既freshmen我地都唔敢唔理佢啦 叫下佢join下啲活動啊 識下其他樓既人 最後佢quit既原因係住hall太chur 同埋我地好仙

冇錯 hku hall一定唔係十全十美 一定有部分既野係唔合理 但我睇到既係而家根本一講hku hall 就成班人出黎話hall撚 話仙 話chur 連住過既人都未感受哂住hall係點 我真係好想知網上呢啲人知到幾多

同埋最重要既一樣想講好耐 其他U既hall基本上冇可能住哂4年5年 係得hku hall先可以咁 但其實其他u既hall要住到落去都係要睇contribution 都係hall莊玩哂 但唔知點解網上既人就淨係狂屌hku hall

乜撚野唔迫你但你有責任

邏輯咪:
我唔迫你->你住hall有責任->焗住入team->而家明正言順迫你

打咁撚多字做乜撚jeh

冇人話住hall 一定要入team 只係你唔入就冇得住 同其他u既hall一樣 乜都冇做就要比人quit

冇人話住hall 一定要入team 只係你唔入就冇得住

Hall膠既邏輯就係咁?
弱撚智[/quote]
其實意思係指fm大可以一入黎就打算只係住一年咁感受下然後等俾人quit 無人會逼佢入team 只不過係如果你想繼續住既人 就當然要跟遊戲規則咁contribute去re-admit 唔係下下都要屌人係hall膠既

個遊戲規則on9 ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞