[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
咁多位DSE雞都放曬榜排曬JUPAS既季節 又係一車車Freshmen送入HKU既時候
我諗巴絲揀大學既時候都會得閒諗吓上唔上莊 住唔住hall呢啲問題
特別係今年港大舍堂引起比較多討論同新聞
雖然見隔離有巴打開post 但見有巴打話outdated 同埋唔算好詳盡
所以今次就想分享返港大舍堂既資訊
(呢個post既資料都會參考返之前幾年既post)

利申返: 先後住過兩間Hall, 每間hall都識啲人

香港大學有13間住宿舍堂 2間非住宿舍堂 同埋龍華街4間住宿學院
Hall同 Residential College主要既分別係Residential College主要由導師主導Residential College唔會有莊 亦都唔附屬於香港大學學生會
同埋無得參加聯舍比賽(Interhall competition)之類既活動 主要只係for住宿
而Hall就同以上既野相反 會有比較多活動
例如sports team cultural team 搞regday ocamp 或者hall既festival等等

跟住就講吓唔同hall既位置
非住宿校園舍堂: 李志雄紀念堂 Lee Chi Hung Hall 康寧堂 Hornell Hall
校園舍堂: 太古堂 Swire Hall 李國賢堂 Simon K.Y. Lee Hall
賽馬會第一舍堂村: 何東夫人紀念堂 Lady Ho Tung Hall 施德堂 Starr Hall
鄰近第一舍堂村: 利瑪竇宿舍 Ricci Hall
賽馬會第二舍堂村: 李兆基堂 Lee Shau Kee Hall孫志新堂 Suen Chi Sun Hall馬禮遜堂 Morrison Hall
第二舍堂村對面: 聖約翰學院 St.Johns College
沙宣道舍堂村(瑪麗醫院附近): 利希慎堂 Lee Hysan Hall偉倫堂 Wei Lun Hall利銘澤堂 R.C. Lee Hall
離校園最遠: 大學堂 University Hall

傳統舍堂有4間, 分別為利瑪竇宿舍、 聖約翰學院、何東夫人紀念堂、大學堂

除馬禮遜堂、利瑪竇宿舍、大學堂和何東夫人紀念堂分別為男宿和女宿(3男1女宿)外, 其他皆為男女宿。 
港大既傳統仙制都會比較重,咁係13間住宿舍堂入面都有部分有呢種制度,姐係senior year既宿生會係hall入面有比較大既權力,freshmen需要服從current或者大仙,有好重階級觀念。

Interhall 有分sports同cultural, sports有old ball籃足排手, new ball hockey, lacrosse同softball, 水隊田徑兩支ateam, 同埋racket類sports tennis,table tennis, squash, badminton; cultural比賽既有debate, drama,bridge,choir, 表演類有mass dance同band show
樹大都想咁多hall
二村
李兆基堂 Lee Shau Kee Hall
男女hall, 新hall, 氣氛比較hea, Interhall成績無咩特別, 好輕鬆, 顏色係黑色
https://www.facebook.com/hkulskh/?fref=ts

孫志新堂 Suen Chi Sun Hall
男女Hall, 新Hall,同李兆基差唔多, 但係專收靚女, 跟性格分層,傳說頂層最多靚女,顏色粉紅色
https://www.facebook.com/SuenChiSunHall/?fref=ts

馬禮遜堂 Morrison Hall
男Hall, 雖然好大歷史但係無咩傳統, 比較hea摺同埋毒, cultural今年好似比較好,下年好似開始收女人, 轉型男女Hall, 顏色綠色
https://www.facebook.com/hkumorrisonhall/?fref=ts

二村對面
聖約翰學院 St.Johns College
傳統男女Hall, 單人房, 仙, sell champ sell靚仔靚女, 好多名校生, 專收有錢人,搏盡sports男女都成績好勁, 自稱為blue blood同埋legend, 但今年內亂比warden quit左好多人, Hall內好多傳統,今年出左唔少醜聞, 包食所以宿費好貴, 顏色紫色
https://www.facebook.com/stjohns.hk/?fref=ts

沙宣道舍堂村(瑪麗醫院附近)
利希慎堂 Lee Hysan Hall
其中幾層男女同層, sports今年好似唔錯, 有舞獅隊, 整體上唔錯, 不過有啲遠, 顏色係紫色
https://www.facebook.com/LeeHysanHallHKU/

偉倫堂 Wei Lun Hall
男女Hall, sports今年有獎, 都有靚女, 同Hysan感覺差唔多, 但有少少走李國賢堂果種harmony既路線, 顏色係深藍
https://www.facebook.com/Weilunhall/?fref=ts

利銘澤堂 R.C. Lee Hall
男女Hall, 好自由, cultural比較勁, 但好似無乜特色, 比較多medic既人住,顏色係黃
https://www.facebook.com/hkurcleehall/?fref=ts

離校園最遠
大學堂 University Hall
傳統男Hall, 少人, 外形係古堡, 賣點係佢古色古香既建築,比較關心時政,一間房好多人一齊訓, 都重sport,但係因為唔夠人打咁多支team所以成績唔算好突出
https://www.facebook.com/universityhallhku/
傳統Hall多數都仙同Chur, 有鞏固左既一套core values, 要求hallmates做到佢地既standard咁, 要睇下自己buy唔buy。不過而家呢個世代無乜Hall真係限死你要打幾多支Team, 最多撻皮既話下年無得住, 或者價值觀同hallmate唔同傾唔到計。我識有人搏盡hall日日練波都過3爆4, 有人chur盡曬hall所以爛gpa, 其實都係睇人, 無話住hall一定讀唔到書。

收人既話需要同埋能力都有分加, 如果住得好近, 但係好champ打波好勁既其實都有機會入到, 所以hku hall好睇重contribution

Reg Day hall booth流程:
到時會分zone 0, zone 1, zone 2, zone 3。Zone 0係hkusu, zone 1係faculty, zone 2 係clubs, zone 3係hall. 其實zone 2既野過左reg day都仲會有, 所以唔好曬錢曬時間去做會員睇booth. 到zone 3就有一大堆人係到宣傳同埋擺booth, 鐘意既就行去自己想睇果間hall度啦, 佢地會帶你去行hall tour, 我建議點都行去睇下先, fm就算唔住都起碼知吓係咩料。

如果有啲咩想問就pm我或者留言啦, 就算唔關hall事hku reg day既野我諗我都答到
樹大都想咁多hall

巴打分享吓樹大
有冇智華攻略
有冇智華攻略

維基有曬四間
Details我都唔知
有冇智華攻略

維基有曬四間
Details我都唔知

Sor睇錯龍華😂 智華識訓一定訓豆袋
有冇智華攻略

維基有曬四間
Details我都唔知

Sor睇錯龍華 智華識訓一定訓豆袋
有冇多D Starr Hall 既detailssss
利申: 今年dse
有冇多D Starr Hall 既detailssss
利申: 今年dse

你想知邊方面
個人覺得整體上幾好
今年newball成績好似唔錯
year2想報龍華要點做?

portal apply

新申請係咪8月先得?
有冇stat 講過大概幾多人爭一個位
有冇智華攻略

維基有曬四間
Details我都唔知

Sor睇錯龍華😂 智華識訓一定訓豆袋

新申請係咪8月先得?
有冇stat 講過大概幾多人爭一個位

係 要等admission round II
無資料 不過多人爭 同埋越高year越大機會收
聽聞沙宣幾間近年冇乜人住 有冇d咁嘅事

不過成個hall界都越黎越少人住
而家最多人報都係二村兩間男女hall同starr

不過成個hall界都越黎越少人住
而家最多人報都係二村兩間男女hall同starr

Skylee住唔住得過?感覺d人都幾Nice

[member]近咪一村或者campus hall [member]

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞