[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
宿費一個sem幾錢
想住間仙制觀念無咁重嘅hall

印象中係6000但加埋d林林甚甚既野應該唔止

BTW in Mhall we 7s

申請grant loan 有冇資助

夠窮grant到就有
有無人可以比較下sjc Starr scs 佢地啲特點 各方面都得

St. Johns 啲人sell champ 靚女之餘仲要有貴族既韻味 要係blue blood
搞個camp都要人學table manner 名校仔女聚集既地方 比較想行high class路線
sports cultural 要搶第一 做最勁

Starr hall 都係sell champ 不過係靚仔靚女 可能仲有啲技能咁 可能睇落smart啲
比較自由 無話所有人都要行咩路線 性格都好diverse sports同cultural都搏盡既

Scs 係sell 靚女 不過路線都偏向撻皮 成間hall無咩目標方向
大家唔係好理hall既野咁

巴打識啲野 呢三間算係路線比較似 比同一類既fm揀

真心似咩 stjohns同其餘兩間唔多似喎
我都住過幾年hall我講下哩三間啦

St johns就sell名校有錢 自cham 覺得自己好撚型 所以其實stjohns比其他人既感覺係麻麻 btw佢地棟野係幾正既成個屋苑咁
不過搞左咁多單野出黎 又滴野又偷影 啲上莊都比人quit哂 搞重整 fm真心諗諗先

其實樓主係咪starr打手 我住過starr quit左 講真starr成500條友 果陣真係邊個打邊個都唔知 太多人
500幾人平均質素算係咁但靚仔靚女一定冇sjc scs咁多囉
Joint hall mass dance仲要冇readmission分真係吹漲

Scs就唔多清楚啦淨係知dance勁 不過聽講越黎越撻冇人做野 支莊好似想唔好再咁撻皮

其實哩三間多人爭既程度應該係 starr=scs>sjc
Chur既程度就sjc>starr>scs
建議fm行哂啲hall tour睇下啲人咩料(由starr去scs再去sjc係順路)
有咩可以再問我

非傳統hall最常聽係 scs靚仔靚女先入得,starr就偏chur,lsk撻但多人報,所以結論毒撚都係住mhall龍華算

有錯請指正
真心想知龍華block a同block b有咩分別 我見呢2間比較多單人房 邊間會易入D 同埋interview係用中文定英文in?
其實sjc ricci果d meal plan 係包三餐定剩係晚餐?
有無人可以比較下sjc Starr scs 佢地啲特點 各方面都得

St. Johns 啲人sell champ 靚女之餘仲要有貴族既韻味 要係blue blood
搞個camp都要人學table manner 名校仔女聚集既地方 比較想行high class路線
sports cultural 要搶第一 做最勁

Starr hall 都係sell champ 不過係靚仔靚女 可能仲有啲技能咁 可能睇落smart啲
比較自由 無話所有人都要行咩路線 性格都好diverse sports同cultural都搏盡既

Scs 係sell 靚女 不過路線都偏向撻皮 成間hall無咩目標方向
大家唔係好理hall既野咁

巴打識啲野 呢三間算係路線比較似 比同一類既fm揀

真心似咩 stjohns同其餘兩間唔多似喎
我都住過幾年hall我講下哩三間啦

St johns就sell名校有錢 自cham 覺得自己好撚型 所以其實stjohns比其他人既感覺係麻麻 btw佢地棟野係幾正既成個屋苑咁
不過搞左咁多單野出黎 又滴野又偷影 啲上莊都比人quit哂 搞重整 fm真心諗諗先

其實樓主係咪starr打手 我住過starr quit左 講真starr成500條友 果陣真係邊個打邊個都唔知 太多人
500幾人平均質素算係咁但靚仔靚女一定冇sjc scs咁多囉
Joint hall mass dance仲要冇readmission分真係吹漲

Scs就唔多清楚啦淨係知dance勁 不過聽講越黎越撻冇人做野 支莊好似想唔好再咁撻皮

其實哩三間多人爭既程度應該係 starr=scs>sjc
Chur既程度就sjc>starr>scs
建議fm行哂啲hall tour睇下啲人咩料(由starr去scs再去sjc係順路)
有咩可以再問我

做咩quit starr 有啲咩大缺點
其實sjc ricci果d meal plan 係包三餐定剩係晚餐?

飯卡形式,早午飯三餐自己簡幾時食都得,St.John's包埋逢星期一High Table Dinner

飯卡形式,早午飯三餐自己簡幾時食都得,St.John's包埋逢星期一High Table Dinner

姐係剩包早午夜是旦一餐?
真心想知龍華block a同block b有咩分別 我見呢2間比較多單人房 邊間會易入D 同埋interview係用中文定英文in?

block B 專收醫療科學生 多啲靚女
Block A 就平易近人啲 少啲local
兩間都英文 In 啦
報唔到嘅話記住報Late come 年年都有人quit

兩間都英文 In 啦

咁block c block d 呢 聽講block d唔洗interview
住ricci會唔會chur到冇時間搞私人野 事關女朋友要考DSE要抽時間陪佢

利申:想瘋狂打波

老老柒柒 你唔通要日日都去搵女朋友咩 一個禮拜見一次實得既 不過你女朋友要考dse反而要抽時間陪?佢補習操paper都冇時間啦係咪呀

帶返hall住日屌夜屌

兩間都英文 In 啦

咁係group in定individual?

即係用飯卡,食一次扣錢,你鍾意食三餐都得,用到冇為止
通常會叫埋其他Hallmates一人叫一個餸

即係用飯卡,食一次扣錢,你鍾意食三餐都得,用到冇為止
通常會叫埋其他Hallmates一人叫一個餸

好味?
住ricci會唔會chur到冇時間搞私人野 事關女朋友要考DSE要抽時間陪佢

唔讀書咪有時間 大學5件事好少話兼顧到咁多樣 如果你條女肯上黎訓可能keep到既 大把人入到u都keep唔到中學條女 我就係例子

唔讀書咪有時間 大學5件事好少話兼顧到咁多樣 如果你條女肯上黎訓可能keep到既 大把人入到u都keep唔到中學條女 我就係例子

Ricci算好 少d誘惑
點解冇人討論sky lee
佢地冇打手咩
hysan d女jeng唔jeng
玩得放唔放
點解冇人討論sky lee
佢地冇打手咩

一出黎就比人攞鳩拍頭出黎講
hysan d女jeng唔jeng
玩得放唔放

一樣米養百樣人 你係靚仔靚女去邊都比人圍 你係毒撚就
曾經住過龍華lm
曾經住過龍華lm

住過邊個block? 個時interview係點架
曾經住過龍華lm

住過邊個block? 個時interview係點架

黃色block, 果陣冇interview
其實好少local講咗邊間block同自爆冇咩分別
傳統Hall interview 用英文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞