[年經] 最新版港大住Hall攻略

1001 回覆
22 Like 68 Dislike
龍華唔係HALL?年年都SKIP
你講中大D書院會唔會又SKIP左新果D唔講?

就算喺hku角度 龍華都唔係hall 不論收生 管理 乃至hall education方面都好

同埋個名都睇到 龍華叫residential college 真係唔係hall

再加上哩個年經post明顯畀fm揀hall用 year 1都無得揀龍華 講嚟做乜 year 2要揀就唔使靠連登啦

就算喺hku角度 龍華都唔係hall 不論收生 管理 乃至hall education方面都好

同埋個名都睇到 龍華叫residential college 真係唔係hall

再加上哩個年經post明顯畀fm揀hall用 year 1都無得揀龍華 講嚟做乜 year 2要揀就唔使靠連登啦

解釋得幾好,應該要幫手再解釋下hku既hall同college有乜分別

龍華唔係Hall 係residential college
理念唔同 歸類唔同 住既目的都唔同
個人無得比較 同埋我唔清楚無得講

解釋得幾好,應該要幫手再解釋下hku既hall同college有乜分別

第一頁已經有講
最撚憎啲hall 撚將打team 睇到咁重
大學大把野比起打波值得做

睇得重多數都係new ball
因為由零開始所以要擺200%心機先會勁過人
而old ball可能只係間中練吓ball咁
所以擺唔擺曬啲心機落team睇你打咩波
同埋都有cultural team可以玩
或者都有其他functions
Ricci易唔易入?樓function 會唔會好Chur?

利申:想瘋狂打波

入黎St. John's啦 我地都有好多隊team 會成日一齊練同埋有好多functions

窮L不了

Ricci chur都係chur sports
個個都要打兩支a 一支old一支new咁
順帶一提打sports仲有偉倫同starr
lsk 同scs 點比較好
lm
住過hall 依家住龍華 有咩即管問
Year 2 or above 想住就記得八月中報 Round 2
同hall唔同,係唔會睇need score
升year 2,上緊莊,唔sporty,只係識出pub

可以報咩hall?
Year 2 or above 想住就記得八月中報 Round 2

如果淨係for訓覺龍華o唔ok

打算靜係住一年
咩hall 都得

打算靜係住一年
咩hall 都得

其他HALL幾日就開始杯你喇

agger

打算靜係住一年
咩hall 都得

agger

想住多年都要睇貢獻,不過要求一般冇hall咁高。想繼續住就參加吓舉辦吓啲活動。冇hall莊。每間有啲唔同,信興同志新多啲non local同single room, 日新就種花養草講環保.

lsk friend d 融洽啲
scs champ啲
升year 2,上緊莊,唔sporty,只係識出pub

可以報咩hall?

starr scs好似都收人整pub靚
8月有咩日子係要有野做
Reg day, touch camp 同hall o既日子大概係幾時?

打算靜係住一年
咩hall 都得

agger

想住多年都要睇貢獻,不過要求一般冇hall咁高。想繼續住就參加吓舉辦吓啲活動。冇hall莊。每間有啲唔同,信興同志新多啲non local同single room, 日新就種花養草講環保.

interhall 係hku 最on9 既野
cultural 都好啲
成班打波撚要人陪佢玩如果唔係話佢無contribution

我梗係知無contribution 唔洗住落去啦
不過如果本身無唸住住 入去玩1年都好呀
8月有咩日子係要有野做
Reg day, touch camp 同hall o既日子大概係幾時?

10-11/8 reg day
11-14/8 touch camp
15/8 報 hall deadline
之後幾日 interview
21/8 check in, hall o 開始
1/9 走堂瞓覺
8月有咩日子係要有野做

10-11/8 reg day
11-14/8 touch camp
15/8 報 hall deadline
之後幾日 interview
21/8 check in, hall o 開始
1/9 走堂瞓覺

socsci faculty o係幾時

lsk friend d 融洽啲
scs champ啲

識drama 打de嘅邊個hall好啲

龍華邊個block最撻皮 聽講有d轉緊chur
8月有咩日子係要有野做

Reg day 10-11 touch camp緊接架喇
Hall o 月尾

龍華邊個block最撻皮 聽講有d轉緊chur

好似block D chur, 想報block B 可以參加吓 open house 先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞