[TFT] 聯盟戰棋 S8 討論區

985 回覆
10 Like 7 Dislike
有時會自己飛去自殺
Set8感覺係最難玩 上唔到master
今季比較考睇節奏同營運
用咩牌反而唔太重要

上季就鐵頭衝齊陣齊裝
點都好過之前SET 果D fast 8 meta
玩sureshot,如果對手多數係物理傷,前排係唔係用返sett好啲?
另外sureshot坦裝通常比邊隻?而家多數用豬女,zac,ekko做前排
真 次次比賽都拎唔到好名次
通常邊隻2先就比邊隻 其次就比有海克斯 個隻 我個人應該係ekko >豬女>zac
至於sett呢個版真係nerf太多 除非你好快2 or 個lobby太多人抓其他坦 唔係都唔建議用
新手係白金4浮浮沉沉想上分
有兩個問題想問問

1.想問下如果一開始執唔到好野
隊伍質量差裝備又差 迫著打連敗
其實咩階段 要開始D棋 保前四
中間洗唔洗執地下勢力繼續輸落去 定其實應該要止蝕玩賭狗陣
次次一連敗就失哂控
一路輸到尾

2.有冇邊種中前期打工陣唔差
改完版之後 次次渣雷射都好似輸到仆街
偵查算係自己覺得比較容易控制
睇twitch 人地前期玩助戰 武鬥好似都好勁
但自己玩就玩到成pat屎
呢兩個體系其實係咪都好睇海克斯?
呢個版本stage4前其實食前排多過後排 ,
所以你前排夠勁用啲$2 2星 / $3 1星後排打工都可以
助戰食裝(水滴啓動裝、坦裝、減魔防) 武鬥唔建議玩

其實助戰比較冷門但3-4階段鎖血能力強 白金嘅話一個陣都夠上鑽 試下每場搶水滴 同埋呢家仲有個李星變體陣 食雞未必得但食分一定夠
連敗轉陣好睇你玩咩陣容
如果係aim四費主c 就捱到第二次拎裝上7d 牌
如果係凱沙/助戰/賈克斯 就3-2 上6 all in 搵主c 兩星

個人理解助戰最睇裝置
藍buff/青龍刀>坦裝>輸出裝
多謝各位巴打教路
jax好似都幾睇配置,要有火砲/加攻擊距離個augment先玩得過?
助戰6lv應該點組,2武鬥,4助戰?
唔係李星既助戰6LV唔會開4助
開牛年 改裝 淘蛋鬼 前排夠坦
用2愛心上LV 之後再補4愛心會好D
咁後期玩95陣 配亞菲利歐
槍手 其實用希維爾要佢個平民羈絆好 定係煞蜜拉個皇牌羈絆好
理論上煞蜜拉>希維爾 除非你魔鬥二左

甚至如果你大成95 即係3-5隻 5費2 唔使槍手都得
有無得pve
純粹想自己開心下
通常後期要3平民先有用
但要放隻一費棋都係唔太花算
所以都係煞蜜拉好啲
Yuumi或者sona 2星都可以做主c?
三平民真係廢 因為係要平民存活先計 所以除非你galio 3
唔係同兩平民冇咩分別 因為隻Galio 一定死

同埋王牌15%斬殺太強
Sona 2 >>>>> yummi 2 可以一路打工打到奶媽2
如果有sona augment可以追三
上reddit CompetitiveTFT成日都有玩家放教學出黎,大家可以去睇下
今日連敗試下搶tear玩heart先
之前連敗玩開recon,但有人同你搶棋就好易分都冇
tear唔洗搶 無人要的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞