[TFT] 聯盟戰棋 S8 討論區

985 回覆
10 Like 7 Dislike
鬼佬SER 打到大師以上好小見到呢D
果啲連贏緊就ping鳩人,或者用隻公仔做特效嘅人最憎
通常我都會起勢反cup呢啲on9仔
有次4條友都簡天使強化
吊出聲冇可能3星到
雷射部隊傷害:65/165/200 ⇒ 25/45/80/99

嘩比人一刀劈落去
聽緊patch rundown,其實佢改埋由50%trigger變成每次都會trigger雷射 (0.5秒trigger一次->0.4秒)
當然係一個nerf黎,始終上個版係太強勢
今個版要玩法師啦
理論上META同上版冇太大分別,不過taliyah+上janna buff應該都可以加入meta行列。值得留意小天才同地下buff,加上AUGMENT改動,只能說期待後日(台伏)更新
建議twitter 睇tft或者mortdog
https://teamfighttactics.leagueoflegends.com/en-us/news/game-updates/teamfight-tactics-patch-13-3-notes/

繁中LoL 13.3嘅patch note link返去上個patch嘅tft patch note Cls
有好撚多細節/mechanics (eg上季星界odds)都要自己跟mortdog個twitter/stream/youtube先知

只可以講拳頭真係俾太少attention落tft到
今季啲5cost棋係咪偏廢
上季砌到敖興陣同今季砌到95大陣個感覺完全唔同
95大陣大成全2星打賭2費陣居然可以吃力係咩事

利申:半季冇玩
今季5蚊好勁wor
台服幾時有手機版
其實係上期4 5 星太強
搞到個個都龜後期 但選擇又少 好悶
我覺得今季嘅重點係hero augment
有啱嘅hero augment 賭陣先勁
其實同s6比今季啲5蚊都係無咁勁
s6 kaisa akali jinx jayce tahmkench都好勁
s8應該得fiddle有得同依堆比
其實aphelios同morde 2星左都好有統治力

morde齊裝其實好勁 不過要擺位擺得好d 基本上可以秒後排
今季5蚊唔係主要carry姐
羈絆同技都好萬用
除左星朵拉
基本全部抽到可以即用
連輸左幾舖 覺得真係運仔唔夠唔夠人d牌
你既game plan係點先,
戰棋可以由起手搶咩散件已經開始諗大方向,
玩咩陣之類,
一開波打連勝定連敗, 幾時D牌博個連勝,
點樣一路打節奏打連勝,
好多野都可以改善, 我可以慢慢同你討論
希望可以改變你對戰棋是運氣game既睇法
我係睇裝睇英諗打咩陣呀 不過次次中後期啲人就兩三隻三星 我一隻都冇啲陣打幾多連勝都俾人拉返落嚟我幾舖都冇一隻三星 痴線
賭9 3星棋基本係最易食到分,但係可以試下打連勝果陣學營運,因為你錢多過人地既話,升6th/7lv/8lv 搵四蚊2星carry會穩陣過同人地對賭3星,最後就靠5蚊棋食雞

同人地鬥賭3星變相俾機會人地,
同埋升lv既好處係擺多個人口入佢多d血,
係佢三星之前打死佢

咩階段升lv/儲錢/要幾多錢先d到兩星牌都有講究
想知再講可能有d攻略都會講
巴打們玩咩sev 台sev閒閒地排rank都要幾分鍾,想知美服會唔會好d
突然間好多雙李星heart陣
比賽贏咗
同埋有youtuber出片介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞