[TFT] 聯盟戰棋 S8 討論區

985 回覆
10 Like 7 Dislike

2隻李星唔夠我隻leona 打

玩李星果條友打過世界賽排第5
李星有裝好撚硬
改咗版發現營運上去玩95豬豬最穩陣
討論埋丫我靜係識玩天選,怪獸mode點入手好
第8季其實難玩左好多,
好多時要圍住英雄Augment砌牌/你既牌要fit到英雄Aug

不如調返轉問你,平時鍾意搶咩裝起手? 玩咩陣多?
講下2/3階段平時點部署,再交流下
13.3後咩陣易上master
屌 係咁連輸跌到D2
AD FLEX
前排武鬥怪獸加護
吸甲 科技槍
貝爾/薩密拉/大東
想問下我今季開左個新ac上左白金

發覺上到去係第3 4就攞得10分

第5 扣15 第6扣22分左右

爬到白金3淨係keep到分但爬唔到上去

個加減分係咪正常?
第4拎10分好正常
我知 但第3都係10分我先覺得奇怪

想知係default set到好難爬定點

我係金牌既時候仲係正常

上到白金4就開始咁容易跌分多過升分
我自己diamond3 有時第3 +16~20
第5 -10-15
未試過第三都+10
可能你同場啲人低過你好多rank
可能你隱分低
食幾舖雞打返上去應該就正常
你咁講 我估可能係我同個fd一齊玩既問題
佢成日9玩第8 我打左2個號上白金佢都仲係金牌

唔肯定係咪呢樣野 有時3人排2個白金都有呢個情況
依家鬥快有貝爾就有分
基本上有一隻配吸血槍就鎖血
垃圾patch 過之前4王牌
Bel 的確係容易食到分 但係英雄augment就係唔會限死每場

得呢個陣食分,前期拎到決鬥或者雷射陣都食到分架

賭貓又玩得,助戰ap/ 怪獸kaisa又得,你起手裝備唔會得

一個陣可以衝

今個版meta其實係好過賽特槍
我暫時都係照玩槍手營運上95
白金仔

3蚊棋應該點玩
唔太識用3蚊棋黎過渡
成日執雷文 老賈呢啲黎用住先都係比人打爆

我依家具體喺成日都係kick左喺 2蚊陣
連勝到6lv 之後6lv開始強度急降比人打左落去4-50血左右
之後就硬上8lv 搵4蚊 2星核心比裝穩住
但最尾都係兩個情況真係就4蚊2星頂到尾上95
一係就上左4蚊2星 都會捱唔住 1勝1敗咁
唯有8lv 大D 升星最後捱唔住人地9lv 慢性死。

應該咩玩法先可以流暢d咁樣過渡6-7lv
你果兩隻$3都唔叫carry 點會夠人打,有時嚟咗啲唔啱用嘅$4都可以拎嚟打工嫁姐
爬分最簡單就係多啲試下7lv d棋
有時有啲局你唔夠多2星中期再唔d棋會噴好多血
呢啲情況可以7lv d棋試下保頭4
另外有時好似你話連勝到6lv果時都係
可以試下6lv d幾下搵兩星or 早啲上7打節奏保連勝

唔好覺得咁早用錢會輸經濟
其實當你用錢嘅時候你都比緊壓力逼人地用錢
你可以想像如果有7個人都7lv d嘅話
剩低果個會逼住用錢唔會上到9
至於8lv贏唔到95就由佢啦 多數呢種情況你都頭4咗啦
完全係你講嘅咁
我7lv呢個階段好驚用錢
一黎驚太慢上8lv
二黎驚D唔到就全盤皆輸
寧願唔郁等上8lv睇下有冇轉機
6lv 我假設係三階段,你五連勝緊可以考慮3-1升6lv繼續博

連勝,因為連勝既錢可以幫你過渡上7lv再補強

而點解唔夠人打 可能係因為3-2出augment,當大家有方向

玩咩陣果陣 可能會死d爛d, d齊個兩費reroll陣(e.g. 貓/draven)

你唯一可以諗既係 你6lv個shop有冇出2~3pair 2$/3$棋俾

你去d牌加強,盡量就至少d剩10~20蚊 , 因為連勝既經濟

多3蚊 都夠你上4-1再上7lv

題外話

頭二三階段既經濟先係關鍵

(連勝用)你一開始highroll到成個board 1蚊兩星陣 就可以有實力打

連勝,咁理論上你可以2-1 就升4lv博連勝,2-3就望下情況

(四隻棋夠唔夠人打?贏左呢round有冇得5連勝?)你可

以選擇上5lv同人打,連勝既經濟可以滾雪球

7lv通常都要有一波大提升先可以頂到
除非前面連勝無乜點扣血經濟好好上8
不過唔同場唔同節奏,為左上8扣好多血就唔抵

9Up 淨係用助戰法上master
Thanks
你地計到好盡

我仲喺用緊直覺去玩嘅階段
有排學
我大師仔果陣都係用直覺玩,果陣好有熱情
D人成日話運氣game 咁講天梯頭十應該季季唔同人先岩架嘛
跟住一路玩就發覺其實好多細節同選擇可以做好D
剩係轉下擺位每場都可以差一兩個名次
場場賺多10-20分 幾十場之後就差好遠
7lv 比人打到頭破血流就D 光算
唔好夾硬上8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞