入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
所以數學都曾經係選修
內文稱蛔 你就話佢南亞
咁中東啲蛔你又叫呀差?
我反而覺得如果我係愛國嘅話唔會反對學英文 英文本身唔會好宣揚一種價值觀,如果我英文叻識得睇外國啲論文仲可以將外國嘅知識帶返黎報效祖國添
倫理堂姐係宗教堂
又可以諗一樣野,咁點解公開試又俾人drop 科?
背後個rationale 係咩?

我無話宗教科教證偽,呢點係你加上去。我係指自己學完再去證偽。

仲有,我覺得學校點諗比較重要。如果學校好開明覺得無問題,旁人無咩必要指指點點。
你叫唔去日本旅行唔學日文嘅愛國者情何以堪?
呢樣先好,應該學校就唔應該分宗教同教呢啲嘢
咁依家呢?其實都唔係重點,重點係人地學校一早已經寫明左,冇人用支槍指住你個頭迫你入黎讀,亦唔係讀讀下轉左有宗教背景,一定有其他band one但冇宗教背景既學校可以入讀,而你選擇入讀,依家就話自己唔上宗教堂,不如你解釋下點解你要入黎好過喇
drop 科黎講其實都係比個機會學生按自身條件去做選擇,本身我就支持呢個原則

咁自學嘅話更加無需要上啦

我都認同如果學校做法開明嘅話其他人都唔會指點,但我諗而家個情況就係學校唔開明,所以先會引起討論。
時間唔係重點,而係套原則本身valid。正如以前唔使上國教但而家要,唔等如學生上國教就係啱

之後你講嘅現實問題我覆另一個人有提過,唔喺到重覆
不嬲好多愛國者都係笑話黎。不過唔講咁多啦 我好愛國架
大家都係bull shit唔使爭
不嬲教畜都欺善怕惡,對住蛔就另一個樣
其實同佢討論無乜意思
同問點解入工程系要讀微積分讀物理一樣
幾正喎呢位呀sir ,支持佢呢個論點
上面話乜學生有權選擇讀乜的人, 要駁你好簡單:

我係教會學校, 我希望學生對我的宗教有認識, 所以必修聖經倫理, 你可以考完試 (如有) 之後還返比上帝, 我亦都唔係逼你信教
你咁唔鍾意宗教的一開始唔好揀, 無人逼你地

你完美駁到呢個論點先再討論
南亞賤種狗 一包包豬肉車落佢塊面
想skip早會唱校歌
一間教會學校有咩義務去提供其他宗教觀比學生?
兩樣嘢冇關係
宗教能否成為限制人接受高等教育的理由
係你錯,個原則係冇valid,佢唔係唯一選擇,佢係可以為自己設立規則,而呢個規則唔係基於人與生俱來既特徵黎建立,並唔構成歧視,例如佢話我唔收黑色皮膚既學生,咁就係歧視,或者要求白色皮膚既要修讀呢個課程,呢d就錯

咁以前冇國教依家有就一定唔岩喇,因為中間有轉變,咁人地間學校已經寫明左,一直冇改變過,最重要係佢唔係唯一,又講番你既國教做例子,香港既學校要國教,你喺香港搵唔搵到一間普通學校係冇國教,冇阿嘛,你只有移民或者讀國際學校先解決到,咁咪錯囉

你答到點解佢果陣要入黎未
本來佛教嘅哲學色彩就好重 有人甚至認為佛學同佛教係唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞