入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
教佛學果班仲撚鳩
會係點 想知
讀書就易信
又唔係成人 又唔係中五六
信念弱D 就係會信
你咁講即係唔應該讀書
必修科的原意係比學生有更廣的知識, 而宗教科係政府同辦學團體之間的妥協黎, 無呢D辦學團體成村人等做文盲把啦
如果你真係咁堅持我建議你去信政府要求所有學校都唔可以有宗教背景
其實兩科都係灌輸一種價值觀。除非宗教科真係好中立咁介紹世界唔同宗教,但呢個情況唔似係基督教學校嘅課程

第三段唔valid, 佢本身有宗教信仰,唔係冇機會去思考。同埋唔應該用「學多樣野無壞」去諗,就算要學多樣野唔等於要學基督教。同埋假設佢覺得基督教嘅價值觀係錯,咁就好似叫佢花時間去學地平說咁。

最後佢嘅要求係自己唔上嗰堂,唔係要學校停止所有傳教行為。例如基督教學校聖誕會布佳音呢啲唔見佢反對。其實佢只係要求自己可以唔做一啲野,而唔係要人為佢做一啲野。

至於原教主義係你ff 落去,未見到有證據證明佢係
on9, 最反耶果堆先係耶教學校出身
就算係教徒都唔會好似班耶膠咁樣
點樣滑坡法? 我信xx教所以我唔上得xx 堂 咁基本上apply落所有課目都適用唔剩止宗教堂
好彩唔係法國 唔係斬首老師都有份
簡單D: 我的宗教反對用安全套, 係咪可以用呢個理由黎反對生物堂教點用安全套?
耶教學校早會一定祈禱
禮堂有十字架
佢又唔challenge? 影響成績先做
入讀既時候已經知道呢間係乜野學校,入面有d乜野課程,如果個hall有個耶穌像,咁咪要要求以後唔入禮堂
其實冇宗教信仰都係一個信仰,同一標準下咁一樣可以唔上呢個堂
屌你老味讀返蛔狗學校囉
真係 由幼稚園開始就讀基督教學校
信念弱少少都會訓著
我記得有學校開第三語言係揀讀邊個唔係讀唔讀喎,咁一樣要justify 點解其他學校唔開。重點係點解人地無,你有嘛,唔係咩?

至於係咩人搞心靈課程我唔理。無宗教學校係開左又係一定要上,無得opt out。件事就係咁。

唔該唔駛拋咩後殖呢堆廢話,因為無助討論。讀幾何涵數代數或者光折射率對日常生活有咩幫助?一般人返工都唔會用到微積分,咁不如又留返大學需要時候先讀?

咩STEM 本來就係時髦綽頭。過兩年又轉新嘢學?
語文、人文學科呢類變化雖然唔大,但幫助人思考,點解唔由細就接觸?要功利嘅,唔駛返學啦,直接做職業培訓加語文同簡單數學咪得囉。

係呢件非基督教學生唔讀倫理科呢件事,讀唔讀同有無用無關。唔明你講嚟做咩。
你咪示範緊滑波。而家佢係因為宗教而唔上宗教堂,因果關係明顯啲。如果話因為宗教而唔上數學堂,因果關係相對薄弱。夾硬要拉黎講咪滑坡

同埋我第二段都唔反對學生按自身條件揀讀咩科,正如高中選修科咁
但你唔係無得揀
香港都多無宗教背景官立學校

咁你同入壽司店然後同師傅講唔食生冷野有咩分別
東莞聖戰同打女人佛教徒日日做喎
叫你讀國民教育又點睇
中學成績表同操行對升學冇影響
移民
你唔好剩係single case咁睇 係line to take既問題

- 基於乜野原因可以拒絕上乜野堂
- 乜野宗教先valid 可以唔上宗教堂 無神論者又得唔得?

至於其實因果關係明唔明顯都係基於你個人judgement 黎
真係on9到震
魚蛋論
自己以前要上嗰啲閪堂
其他人都要上

唔諗下佢可能係第一個識拒絕上嗰啲閪堂
你理想係咁
實際係咁:
信共產黨係咪可以唔洗上任何宗教堂

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞