入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
響教育局同議會抽擊咗啦。過咗咁耐唔抽啦。
只係見太多人對個學生同佢宗教太有成見
唔係咁啱道理,所以講吓咁啫😮‍💨
無果係無指引的的確係學生果邊有問題喎
如果有指引學校唔跟係學校問題
唔係成見問題, 係common sense問題呀議員
其實一直有,甚至有大量先例可援。所以你可以留意吓報導中有講,教育局係「強烈建議該校考慮事涉學生的福祉和宗教需要,參照同類學校的做法,以及相關法例、公約、指引和刊物,配合和答應家長提出的要求。」無咗個具體引例不代表公約內容有改變。而教育局都有叫佢地跟返,否則學校最後何來妥協?
總之件事講清楚就得, 就算睇哂報導全文有時都會miss左D重點
你果段野係可以置頂等大家望返係咩事

不過我好奇點解學校會玩野, 照計學校唔會想負面野上報
唔明+1
真心有一段時間辦學團體/學校企得好硬。
置頂?呢啲事過咗無咩人理㗎啦😮‍💨
中英文同science 都唔好撚讀
1. 駁唔刀

2. 選擇得咁少 你都講得出嘅 試下呢個係唐人樣嘅 student 你會唔會咁講

3. 呢啲係學校考量 洗撚你諗咩
當年人哋教會俾錢起學校就係想傳教
你而家炸型人哋間學校傳教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞