入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
你個論點係因為宗教個學生可以excused from宗教科
同樣道理, 如果個宗教禁止用condom, 咁個學生係咪可以excused from性教育活動? 你逼佢聽點用condom係違反佢的信仰
打針都係, 有D宗教係禁止打針, 你要佢聽疫苗理論係咪都係違反信仰?
生物學教演化論係咪違反左神創論宗教的信仰?
大把無宗教學校啦onj
講咁多廢話教育局最後咪又係批准左個女仔唔洗上9up堂
唔中意既咪搞直資囉
已經幻想到第時bio堂條女會話自己宗教相信豬好污糟 所以唔上劏豬眼嗰堂 唔俾人哋扣佢實驗分如果唔係就係歧視
討論一樣嘢合唔合理
唔應該摻雜佢之前有咩貢獻
咁樣只係混淆視聽
歷史上辦過學就要包容任何有問題嘅地方?
全香港都應該信共產黨。全港豁免
中學bio應該係牛眼黎ge

不過我對某個場景有興趣: 假設某大學需要你讀某類科先可以畢業, 但係最後果類的科有位的淨低宗教類的科, 然後個學生呢個sem唔讀就要defer, 唔知可唔可以屌間大學歧視呢
依家多數會用豬眼當牛眼 好似話咩易買啲
你咪又係抽空哂成個宗教團體辦學的目的
我覺得宗教團體辦學校要求學生認識佢個宗教係完全無問題架喎
如果有個學生信佛, 唔知又可唔可以話因為殺生而唔做呢D實驗?
真心好奇想問, 唔係為難人
合理推斷 一早死咗應該唔算殺生?
宗教堂唔係傳教都講得出
個女仔因為辦學質素好而入嗰間學校,唔代表間學校所有野都要認同

所謂woke撚,只係d右翼保守派接受唔到自己嗰套比人挑戰而產生嘅term嚟
個人覺得唔認同唔代表可以唔尊重
既然佢自己選擇入基督教學校就要明白個環境係會充滿呢類內容
如果你覺得認識個宗教都算係傳教的咁無野好講
宗教團體辦學要求學生認識佢個宗教我覺得係合情合理
woke撚咁乞人憎唔係因為單純挑戰人地果套, 而係班MK學足共產黨咁玩批鬥 總之呢個世界就要聽佢地話, 完全唔理人地的文化歷史社會結構 唔岩佢地心水就要cancel 你玩埋我果份
點解討論一樣嘅合唔合理 之前有咩貢獻唔係考慮因素
躝啦 要全世界就你 明明自己可以揀
笑撚左咁叫情緒勒索
偷換概念到咁既閪樣
on撚9 人地出錢之後塞一堂宗教倫理有咩問題
宣教都講撚到叫人食白粉咁
法庭會接納犯罪者嘅社會貢獻作為減刑因素
但唔會抵銷到佢犯過嘅錯
教會學校有貢獻咁多謝佢囉
但唔會影響強制宗教堂就係違反學生自由呢個判斷

估到你之後應該會話九年強制教育咪又係違反自由
的確係
夠徹底嘅自由地區 家長係應該有選擇home schooling或子女唔被強制教育嘅自由
但社會由一窮二白到現代化 強制教育係對發展有幫助嘅必要之惡

但宗教堂都要強制就justify唔到
佢無中英數嗰類教育嘅必要性同社會效益
而且有利益衝突
教會信徒增長代表捐獻增長
上宗教堂係有機會令教會有金錢收益
而大部分教會學校係拎住政府資源辦學劃強制宗教堂俾學生,變相用公帑注入教會增長
哪怕最後決志信嘅學生有幾少
但有利益衝突嘅話哪怕係一蚊收益都係原則上錯誤
你老味我信訓覺都有衝突
蘇哥係真神亞拉派落凡間其中一位先知基督徒都係屬於有經者喎
點解同宗教有衝突
咁都屈服,垃圾學校,屌你老母,東南亞病夫,遲啲唔撚俾你食豬扒,傻鳩。
傻西而家香港有一堆homeschooling教到D細路奇型怪狀
其實一路都係右翼唔尊重歷史文化社會結構
香港有homeschooling? 唔係有法例規定所有夠秤嘅人都要返學咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞