入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
我國信奉馬列主義 馬克斯主義
點會有神嘅存在?
要求立即肅清革命分子
咁個辦學團體係宗教組織
畀少少時間人講下自己嘢都唔得?
我都有類似睇法

一係就神話/傳說定位
另一個就係純宗教與人類定位 科學探討各宗教起源

我自己讀左4年聖公會primary, 2 年+ 6 年 慈幼會 (primary+secondary)
其中一樣最難接受係宗教當科學咁教

唔好講係Wisdom, knowledge果個程度

連基本係Fact既程度都上唔到
我信緊既宗教規定我唔可以講普通話 咁我可唔可以唔洗上普通話堂
為左banding而放棄宗教好唔好意思?比著我係阿拉就用雷劈撚死你條仆街仔
唔係少少時間,係多多時間喎宜家
有咩制度問題, 全香港有幾百間中學無一間岩你?
唔通你體能差就可以屌中大浸大要逼人上體育堂咩 你仲有科大城大揀呀

PS 你想宗教團體幫你搞教學就要有D交易, 比佢地教宗教科 (唔係傳教) 已經好大讓步啦, 好多時聖經都係當故仔咁教而唔係逼你信
咁無神論都係一個信仰選擇喎,即係只要話自己唔信基督教就可以讀少科,正呀喂
香港啲基督教好流,用理據去護教都做唔到
唔可以。辦學團體出錢搞學校就係為左sell自己個教,你依家同我講你唔上宗教堂?再者,從來無人阻止你搞間band 1穆斯林學校,香港無穆斯林band 1學校係你個教既問題。最後,就算無好既穆斯林學校,揀官校唔得?
我都係諗番呢個
點解唔讀band 1官校?
根據報章資料顯示全港1,006間幼稚園、508間小學和449間中學,分別有480間(48%)、314間(62%)和269間(60%)學校的辦學團體均有宗教背景。

如果個區咁啱間官中係垃圾嘅話
係咪要為左避開宗教學校跨區,再者辦學資源大部份都係政府出資
屌你又要讀又要屌鳩人成個女權撚咁好咩
咁係因為好多時只係教友去教, 佢地根本無受過神學訓練, 對經文的認識不足
耶撚惡過狗
根本應開放俾學生自行決定讀唔讀
屌...
有人逼佢讀呢啲有宗教背景嘅學校?
咁撚多其他冇宗教嘅名校唔撚讀,入到去又扮撚哂受害者。
你去得基督教學校就預咗人哋有信仰㗎啦
唔滿意人哋有宗教科咪轉去啲無宗教嘅學校囉

掉返轉唔明教育局個理據係咩
而家又唔係冇得俾佢揀
個學生又唔係會因為咁冇書讀
護教不可基於吹水, 單純同班學生駁下咀就算

基本上只要從fact出發 起碼都有一定“客源”

信唔信都好
我地都無法否定宗教對某d國家有好深 好正面既影響
或者幫到人quit smoke/drug之類

而家個個當你低b想呃細路
你為左banding而放棄宗教係閣下既事,政府無義務為每一個宗教都辦一間band 1學校
咁呢D係耶撚既問題
好似係佢黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞