入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
明知係耶撚學校隻死力架仲入去讀
Agger 同反共揀留喺香港一樣
你仲惡過共產黨
CLS宗教堂好多時已經係一個cycle一堂到兩堂, 仲佔多多時間?
因為得一神教咁排他囉
亞伯拉罕諸教係教義上反異教
佛教道教等如係正信係唔會反對教徒同時拜其他教架
不嬲南亞裔人士就會叫差 理得你巴基定印度
係 由細到大都讀教會學校 佢哋唔會逼人信 最多係傳吓教 同你哋講多少少佢哋宗教嘅嘢 on9耶撚點都有 但都有好多好好嘅教徒同學老師 宗教堂當聽吓故仔算 又唔洗真係讀好多嘢 間中聽吓知夠多 又可以屌返啲唔熟書又鳩噏嘅耶撚 人哋辦學團體 唔准sell佢哋宗教 係難講得通
點解要justify?講緊國教科同宗教科個比較喎

就算要同無宗教學校比,行政上間間學校課程可以唔同。無宗教學校一樣有搞堆唔知咩鬼心靈課程(好似叫yes I can)。

少咗宗倫理宗教科咪少個機會去認識同思考宗教方面嘅問題。無開日文班咪唔識日文囉。唔通有間學校有開第三語言,又要justify 其他無嘅學校學生無需要學第三語言?學多樣野有壞咩?

第二,揀有宗教背景學校就預咗佢會係各方面傳教。宗教本來好個人,只要唔信就係唔信。做定心理準備,上堂果堆嘢當知識學吓就可以。係都要原教旨主義嘅咁去睇宗教問題咪只會愈走愈偏激。
你都痴線
band 1中學你話想做就做?
人哋宗教團體俾咗幾多心機去辦學先做到band 1?
要避不如去中國讀吧啦
唔迫人上 邊有新血個個月捐十份一糧俾教會?
佢哋先係特權階級,唔洗考DSE 中文 考ICSGE 中文,全世界就晒佢哋
咩人可以用咩準則唔駛上邊一堂,呢樣真重要。
不過我讚成唔開傳教堂,改為認識唔同宗教同哲學仲好。
個家長sick嘢, send埋投訴去申訴專員公署, 如果唔係, 畢業都未攪得掂
完全唔明點解會係一面倒咁踩個回教女

因為宗教原因得唔到應有嘅教育(入到最好嘅學校),本身已經係一種discrimination.

憑咩因為人地嘅宗教信仰就要人揀間差啲嘅學校
反而逼人上先少人信
如果強迫改信其他宗教
咁無神論者呢?

係咪要強迫無神論者信宗教?
痴線邊有迫人?佢自己寧願揀間band 1耶教學校都唔揀band 3穆斯林學校關人叉事?
睇吓連登啲耶教po都知得少數係真係熟書 吖係有啲邏輯理據 大部份都妄想被害症覺得其它人係想攻擊佢哋 再講埋啲語無倫次嘢以為自己好有智慧
點discriminate?
分開好學校同差學校又係咪discrimination?
下次話我反疫苗係咪bio/is堂唔可以講疫苗?
而家間學校冇拒絕佢得到應有既教育 反而係有教無類喎

搞清楚個限制係黎自個人定間學校先
迫你上堂等於迫你信?迫你讀李白杜甫等於迫你buy李白杜甫?
依家間band1唔收佢咩?其它科啲老師話唔教佢咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞