入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
Local 學生無神論係咪都可以drop
技術性咁講,國教係用愛國程度去評核,如果你當年有睇過文件,佢講緊有無感動去評估學生。

宗教科係睇下有無聖靈感動去計分?我識好多人宗教分拎高分背完金句轉個頭又俾返晒上帝。雖然話唔代表個評核有效,但都反映左一樣嘢,佢唔係用信佢宣揚果套價值觀去計分。客觀上答咗知識就收工。咁樣已經係最大嘅不同。(當然,我支持更開放去介紹唔同宗教)

學多樣野的確唔一定係基督教義,呢樣無錯。滑坡一下咁講,唔係基督教義,都可以唔係家政、木工或者任何一科強制要讀嘅科。現實果間係基督教學校,仲要佢做嘅選擇。唔好忘記呢一點。係呢個現實環境底下,佢必須要學多樣嘅嘢就係基督教義。

至於佢有自己宗教同佢可唔可以易位思考好似兩樣嘢。如果佢咁堅持因為自己宗教而唔去上堂接觸基督教義,我諗都可以話佢唔肯手去試多啲易位思考掛?

原教旨係我ff 落去。但因為自己宗教就抗拒接觸其他宗教,我覺得係偏執嘅行為。至少我認識嘅天主教同修道士都會去讀可蘭經同佛經。
我上面已經講過幾次,除咗呢個case, 我都支持學生按自身需要選擇上咩堂。至於個尺度去到邊呢個係規條問題,原則問題上我係支持。

同埋宗教堂嘅內容本身抽象,關乎價值觀同信念。亦唔一定係事實,所以先有爭議。咁本身要個學生花時間讀啲未必啱嘅野係咪咁必要都係個問題。呼應返我上面提地平說嘅例子

亦都因為咁唔可以隨意滑坡去其他科目到,除非你有明顯證據證明

第二點唔成立,呢到冇話其他宗教唔得。如果有情況係回教可以但無神論唔可以,咁係教育局問題
點解要讀本地學校?
讀得就預咗要讀國民教育學國安法
講出嚟合唔合理呀
之前圍封派餐肉俾Muslim又係咁
先勿論嗰科教嘅內容係咪鳩噏
人哋唔同宗教,國際大刀會都唔識尊重宗教
係咪香港人定連登仔先冇乜對依啲議題嘅sensitivity
身為三元里事件受害人後人,一直反英。咁用愛國民族價值觀要求唔讀英文,因果關係明顯,唔係滑坡掛?
//同埋宗教堂嘅內容本身抽象,關乎價值觀同信念。亦唔一定係事實,所以先有爭議。//

幾乎所有文科都係內容抽象,關乎價值觀同信念。亦唔一定係事實喎大佬,咁全部唔洗讀啦
學生有咩能力去決定自己需要上咩堂?比著我細個一定唔上英文,又難學,香港主流又用中文。數學都一定唔撚上,生活有幾可用得著
點解未必啱唔一定係事實就唔讀?
進化論一向作為假設,都唔係100% 證實。一樣係咁去讀。
學習唔同觀點唔得咩?證偽都可以係學習呀

無意得罪,純粹吹下水。我無咩資格去判斷咩有用無用。
其實基督教同伊斯蘭教咪又係共同源頭
fucking Muslim
自己走入間扒房,然後屌無素食提供
技術層面黎講已經有問題。「識好多人宗教分拎高分背完金句轉個頭又俾返晒上帝」證明唔到「宗教科唔係睇下有無聖靈感動去計分」呢點。本身都係睇你客觀做咗啲咩黎去評價同差度你心入面嘅諗法同睇你有幾大程度接納呢種價值觀。宗教科都可以係睇學生幾投入宗教活動而計分,有啲學校要學生返教會做宗教科功課

如果要講現實嘅話就更加冇需要上,佢本身唔係要求學校為佢做啲咩,而係佢自己唔去做啲咩。呢點本身只係現實上同學校嘅一種妥協。亦都係更適合現實社會嘅造法,畢竟本身社會嘅方向係行多元路線 (成唔成功係一回事) ,唔少學校都會搞融合教育,甚至會為學生嘅需要而行多一步。有啲學生亦都可以因為身體原因而唔上體育堂,但唔會因為咁就要揀殘疾學校

易位思考與否係佢自己嘅選擇。而唔係強迫。我認同抱一個開放嘅思維係好事,但唔代表佢要被迫去上。

最尾嗰段都係個人選擇黎
讀明愛信佛教都係要讀基督教課
無抵觸當故事笑料上
其實冇人唔比你信回教, 乜撚野因為宗教問題得唔到應有教育
人地咪就係收左你, 只係間學校自己有宗教背景, 要上宗教堂
你入得去就要尊重人地個宗教背景, 理鳩你信佛定信道教定無神論
同埋只係要你讀下佢D理論比佢宣傳下, 冇人真係逼鳩你改教
莊閒都未撚識分係到話人歧視, 洗唔洗就埋你早會唔撚唱聖詩唔讀經?
冇依D宗教課功課都無點會有考試
唔通考聖經咩
讀完又唔係迫你信,強迫你入教,你當係歷史科咁讀咪得
我上面講嘅「未必係啱」主要維繞價值觀同信念呢個問題。正如我上面講到,佢嘅價值觀可以視基督教為地平說呢啲嘅錯誤主張。咁自然冇必要去讀。

至於「唔讀」,我本身係主張佢可以有咁嘅選擇。如果一樣野唔係100% 準就應該比空間學生發展,可以有唔同嘅取向去做。將一啲唔準確嘅知識要學生準確作答係教育系統嘅問題,本身就唔應該視為理所當然

同埋我冇話學習唔同觀點唔得,呢點你自己加上去。證偽更加係一個問題,唔見得宗教科係教你點證偽

btw 你冇得罪我呀
所以政府根本唔應該資助任何教會辦學
如果唔信都可以drop, 咁咩都唔駛讀啦!
大6人黎到香港,屌點解唔講蝗語要逼人講廣東話
文科本身就有佢嘅爭議性,所以先有「藍色窗簾」問題。

至於另一啲文科好似歷史、通識呢啲原則上係容許你有唔同嘅立場。呢啲同宗教科本身宣揚緊佢自己嗰一套價值觀唔同
咁入之前唔知要上宗教堂?點解明知要上都要揀?
入學校禁止包頭巾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞