入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
無人話你迫佢

我成績好,入到間好學校,點解你要我揀間差啲嘅?
我就信飛天意粉神教既,我覺得香港無飛天意粉神教學校好撚歧視我
教會俾資源去令間學校變band1加堂宗教堂都唔得
你個教太廢無band 1學校關人叉事?

佢地國家啲大學無宗教研究科?果啲科乜宗教都要讀下
宗教係咪係個收生標準入面

用收生標準以外嘅方式決定收生就係discriminate
佢可以揀無宗教嘅官立學校
咁你比人叫支那人唔好嬲
人嘅問題,唔關果科事

你以前中文科老師係教畜唔代表果科有問題
中學統一派位未必有
叩門就可能
小學收生真係計宗教分
同辦學團體同一個教,有文件證明係自行收生個階段有得加分。
好奇修讀基督教倫理科.
同佢信其他宗教有咩野抵觸??

咁有D文學同宗教有關,或字句出自其他宗教你又唔考??
極端宗教思想,絕非好事.

咁佢揀無宗教背景嘅官立band 1咪得
點解要discriminate唔同的學校先?
你係咪歧視緊伊斯蘭教學校?
德文班法文班唔係強制要讀,宗教科中三前大部分本地學生都無得opt-out,係有無得揀嘅問題
無宗教學校啲心靈課程大多數都係啲基督教徒老師諗出嚟嘅屎橋,射啲著數俾相熟機構,仲好意思拎出嚟講

後殖民科學時代呢啲知識響社會上都無咩必要,留返大學通識東西哲果陣讀好過,應該讓返啲學時俾stem科目
咪係
我信佛教,讀左十幾年基督教學校都無變基督徒啦

d所謂少數族裔特別麻撚煩
首先呢點有啲滑波。

其次比個學生按自身條件揀上咩堂唔係冇先例,選修科咪係咁。因材施教本身就更有效運用時間提升學生水平
咁你答我,依家當一門知識去讀.
同你信唔信有咩野關係??

識人由小學到中學,讀過天主教,基督教,道教.
天主教,基督教講聖經有分別.
道教=>道德經
難道佢信晒咁多宗教.

迫佢要做天主教,基督教D早會就話!!
蛔真係好L 麻煩
首先宗教堂係無歧視任何宗教, 講左N咁多次只係當故仔書同哲學咁教, 而唔係要你去參加宗教儀式, 唔係祈禱, 唔係諗經
你拒絕去上係你閣下的事
再者人地學校係學校指南講到明有宗教堂同有宗教背景, 既然你咁介意去認識人地其他宗教點解仲要揀?

再者你搞清楚乜叫"歧視"先
原子化難民型既華人賤種社會係咁

人地香港伊斯蘭勢力係好大,學校冇得唔屈服

淨係幾年前射藍水射到清真寺777同班狗驚到出黎道歉喇
人地打正旗號係耶教 佢又係度要入去讀
然後又話自己唔睇耶撚野….
根本唔應該有呢種堂
最少係optional
或者宗教堂就教曬所有東西主流宗教
其實你中學的STEM都係無撚用
真係對STEM有用的可能得數學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞