入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
林鄭係耶人你唔講
教育局又係屎忽鬼,驚乜柒
擺明係公務員心態: 唔做唔錯
你不如話神父牧師都有搞幼幼?
呢d係前朝港英政府同宗教團體既交易
而家d學校都係收政府資助
同埋教育真係唔應該教埋d虛假資訊
講下聖經故事講下人生道理都叫虛假資訊?
"AAA教認為, BBB係咁"呢個係事實陳述黎, 以我認知一般宗教科都係咁講
如果有一間學校要求學生相信/同意地平說神創論呢D可以同教育局投訴
與其話俾錢資助 不如反過來諗 係減輕政府嘅財政負荷 冇晒辦學團體自己本身嘅錢支持 就全部政府硬食 同埋其他宗教都有辦學 一樣係津貼學校 政府 一樣有俾錢 依家唔係淨係得基督宗教有得辦學

有兩個因素影響教會學校不成正比咁多第一就係港英嘅政策傾斜 另一個就係後邊嘅團體辦學意願有幾高
要修正前者 仲有另一個方法 就係跟返香港人口比例 鼓勵其他團體辦學 而唔一定要全部收歸官立

後者就係該團體自身嘅意願同埋行動力 做得唔好冇得搞
其實教會搞學校幾好大部分好學校名教都係天主教基督教,善堂個啲大部分都差
佛教理論上唔係應該係教佛學咩 例如一啲佛教古典 點解會變成咁
咁會唔會係因為天主教基督教搞學校有一手先多band 1咁係咪都應該了解下人哋嘅宗教,又唔係迫你信,啲老師都唔係個個教徒啦,而你講錯咗教會學校唔係教徒都讀得
天主教明愛系列咪唔好囉 不過天主教明愛都好似係做開善堂

不過從善堂嘅角度 因為收人哋捐款 一定唔會用太好 費事俾人話奢侈 浪費善長人翁啲錢 有得用就要繼續用 壞咗再算
咁歷史上最早搞學校而家仲存在果堆幾乎唔係官立就係教會學校黎ge
無宗教的非官校好多都係七八十年代狂起中小學果陣先爆出黎
都係派位姐 有搞得出Band one 香港地成績至上主義 應該大家都照殺
你諗吓早幾年樓市好嘅時候 猛鬼凶宅都大把成交
明愛個堆本質係工業學校,一定差,但好學校九成基督天主沙田區為例,12間英中得兩間唔係基督教天主教
沙田區為例,12間英中得兩間唔係基督教天主教沙田區新市鎮擺到明學校都係同時間開出嚟
因為明愛系列舊時全部都係職先同工業中學
天生就註定比香港家長睇死左, 轉左文法中學之後因為口碑差咪地獄輪迴
首先要搞得起, 而家呢個世代好難話真係搞起, 唔似大學咁用銀彈就搞掂
老一輩好多都對天主/基督教學校比較情有獨鍾
可能係D教會本身搞起左個image令家長放心放D仔女去讀
保良局都好啲,東華大部分一般般,樂善堂超廢
係喎,唔記得咗添
教會學校成績又真係好啲,所以條仆街叉佬都想讀但又要搞亂檔
屌你老母成班老屎忽肉酸到
同之前頭髮維權個post異曲同工
我聽D呀伯呀婆講覺得教會學校比較有愛心D同比較着緊D學生 (當然只係佢地覺得, 又或者佢地個年代真係咁)
咁佢果科係成績表係咪U?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞