入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
轉校啦!
仲上乜鬼堂 上天堂好過
由小學開始已經讀
感化唔到我

(利申:介乎於無神與眾神論之間)
ching,你搞清楚未?而家唔係淨係講伊斯蘭教喎,係全部人都受緊剝削
請問受緊咩剝削呢?
週會唔係宗教活動喎
早會祈禱果part我包埋落祈禱度, 至於聽傳道人分享要睇分享D乜, 如果係分享生活經驗我唔認為係宗教活動
more precisely, 我想講的係宗教儀式, 例如彌撒, 早禱呢類
咩料, 連我都屌埋做乜鳩, 好心提你地兩個topic唔同的野黎
會唔會唔係差妹嚟?
上面已經講左N次, 政府請宗教團體辦學, 宗教團體自然可以比學生認識佢的宗教, 而家無話唔比個學生係學校以外拜神燒衣裝香
如果你想強調宗教團體辦學都唔應該有宗教科我諗堆宗教團體睬你都有味, 香港應該都仲係有一大堆文盲
你傳教還你傳教,我肯唔肯聽就我嘅事,所以咪要畀啲學生揀囉,老鳳我要同你一齊祈禱?
倒返轉去回教學校唔跟會點
跟回教
女人讀乜書
文盲?
因為佢地覺得宗教偷理科唔係一個subject而係一個propaganda
自然大家無偈好傾
有人用槍指住逼你入呢間咩 老鳳要就晒你?
"你講點避孕還你點避孕,我肯唔肯聽就我嘅事,所以咪要畀啲學生揀囉,老鳳我要同你一齊學避孕?"

btw 如果你有留意我係認同學生可以唔參與宗教儀式, 宗教儀式同宗教科係兩回事黎
所以我冇話一刀切取消,而係畀佢地自己揀讀唔讀
成班友無掂過宗教倫理科係乜一回事就係度鬧傳教洗腦
佢個學習程度根本同大學讀宗教哲學差唔多
又唔係叫你信 只係叫你去認識多d
我信佛教入過天主教學校做野都覺得好正路

真正有文化衝突既宗教節目活動又唔講
你似文盲多d
解解其他宗教學校做到band1營造到良好學習氣氛
係都要「屈就」入去一間人地剝削你既「宗教學校」
唔係攞嚟賤?
現實D講句, 初中有選修科呢回事咩
第二係基於人性係懶惰的, 如果搞選修基本上學生唔會揀, 教會想學生認識佢地個宗教的目的就會達唔到
初中係exposure, 我又唔覺認識下宗教係剝奪人權
正如你讀中大要讀中國文化一樣
唔知城大而家仲駛唔駛讀CCIV
你收緊津貼,津貼係稅金,咁點解因為我唔信嗰個宗教而卻步,唔講個間學校?

淨係就一個學生?個個入天主教學校嘅學生都係教徒?人地唔想讀咪畀佢地個段時間去自修,真係咁難明個concept ?
有朋友信基督教在天主教機構打工

咁又點?

城城好似係伊斯蘭學校讀書,唔通佢又信阿拉
咁基督教同天主教又唔算有好多衝突, 雖然我知有D細位係有衝突, 但係大體上都係好相似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞