入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
香港咁多年嘅玩法都係 讀乜嘢宗教學校就一定會上佢嘅堂 老母嘅年代已經係咁 老實講 辦學團體後邊嘅宗教組織冇義務提供其他宗教課程

除非你學英國咁 搞統一嘅宗教syllabus RE 個個宗教都教 但英國好多學校係教會搞 本來用開嘅宗教syllabus 都用唔到 都發生好多爭議
六七十年代唔係政府搵教會幫手搞學校 由天台學校變成真係真正嘅校舍 香港仲係成村人文盲(可能你真係唔知 我有朋友個老竇60年代香港本土出世 但都係冇機會讀書 字都唔識寫多字)

香港唔係法國 冇必要所有學校都由政府搞
好似話係校本條例嘅好事
問題係band1 90%都係基督教
聖誕節放唔放假
咁又要貪band 1
引要唔L 跟人地規矩
仆街啦去

90% band 1 都係基督教,原因呢? 人竾用心辦學做得好又要痴埋去,痴左又嘈又投訴,都onL79
含辛茹苦咁養大你
一定要考順返你啲frd?

咪就係畀人洗腦同情緒勒索囉
無宗教就無書讀
下 咁都關事
人地回教就有權唔讀耶撚堂
我個人就唔中意未成年既人被逼去讀宗教
根本就係洗腦 逼一個冇獨立思考既人去信宗教
回教徒有時真係好黑人憎

你明知個間係耶撚學校,你唔鐘意,可以唔㨂呢間。

校方應該堅持要佢讀聖經

如果信啊拉可以waive, 咁我信飛天意粉教,可唔可以要求waive?
我個數學老師都講過類似既野
係咪可以廢除數學科?
因為你老豆老母欺善怕惡唔敢反駁
你估人哋開善堂呀,人哋係借辧學為名,真正目的係傳教
宗教堂真係垃圾堂純9up 咁耐以黎淨係聽過有一個神父真正咁分析咩係神學
其他老師教既都係9up
國慶七一回歸放唔放假
咁整體黎講又無九成, 不過傳統名校區的確係咁, 有D區就大部份都係無宗教 (例如荃灣, 屯門, 元朗)

不過都係果句, 如果宗教原因係重要過banding的話, 佢一開始唔應該揀間有宗教背景的學校, 理得佢係咪band 1

再者宗教堂唔係要你信人地個教或者強逼你做D違背自己宗教的野, 所以我覺得個學生本身係無理取鬧
連登仔成日口講自由,但人地信伊斯蘭教,唔想上基督教宗教堂,就發哂癲喺到屌人,唔尊重人地嘅宗教自由

宗教團體辦學,校方可以傳教,但唔係強迫每個學生一定要上你宗教堂,接受你傳教
band1 唔代表唔係中央派位
呢個係教育局既責任
中學宗教科無話去說服你去信個宗教喎
只係比你去認識個宗教
turned out 因為科宗教科而走去信教的人反而唔多
絕大多數學生都係hea過佢就算

PS 我夠唔鍾意未成年的人比人逼去讀科學, 根本係洗腦, 洗到成班苗撚出黎
你同我講有人碌左入間自己無填過的band 1?
科學都叫洗腦 冇科學你用到手機咩
天父整手機出黎咩
咁建議你都係返去打份牛工唔好害人
而家的宗教堂其實唔係傳教lor
再者如果個學生真係咁介意宗教科的, 佢應該揀無宗教科的學校而唔係入左去之後走去踢人館
woke撚真係好乞人憎
好野黎,好多人考popo
你下下高舉宗教自由
個宗教唔比用condom, 係咪唔可以教個學生用condom?
woke撚同自我撚話你知: 可以
唔知你講乜 就算係性教育都係教育局推出黎既課程
耶撚幾時有係性教育做過功夫 淨係有處女情意結既耶撚就大堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞