入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
洗條毛,最多逼你讀經且考經文。
你咪當宗教故事 同經文研究咁睇囉,認識教義唔代表要信。

逼你讀經考試同逼你信教又係2件事。宗教學校個個學生手揸一本聖經好正常,但去到星期六日自願參加嘅正式教會信徒活動,入教嘅全校學生加埋都未必有2%。最多反而係街外傳教招返嚟嘅。

讀完經其實先多人因有正確/基本認識而決定去唔信,唔使估估吓俾啲似是而非嘅“支派”教義水入局。
首先你要寫信去教育局投訴
所以我一直講係同意學生可以因為宗教理由而缺席學校的宗教儀式, 例如早禱呢類
但係反對因為宗教理由而唔上宗教堂
當然究竟宗教堂應該點教係有得酙酌, 我個人係prefer故事+道理咁教, 唔駛話咩堅持天主創造人或者咩要敬畏呢類野, 主體係圍繞導人向善就可以
基督教夠係bullshit啦仲要強迫人背3年經文
聖經當故仔書咁睇係ok
你唔明入鄉隨俗道理?
另外津貼係比學生享受教育機會
你叫佢去自修咪又係另一種剝削學生學習機會

又要享受緊人地既學習環境
又要抗拒間學校背景
要傳教就正正經經搞教會
喺度假公濟私借教育為名傳教仲理直氣壯
唔係射個波比教育局就代表學校無錯架wo
當年係政府搵堆宗教團體黎辦學, 比佢地教宗教科係代價, 同埋我覺得比宗教學校要求初中學生讀宗教科係合情合理
而且宗教科可以當一科學科黎教而唔係傳教咁教
你咁唔滿意的應該向政府反映, 要收返哂所有宗教團膿的辦學權
請問你個學習環境點堆砌出嚟?冇政府資助同塊地邊到得嚟有好嘅學習環境,咁用得公家資源就應該大家都平等機會學習

仲有,係學生係揀中學嘅時候選擇少咗重要啲定冇得上宗教堂影響重要啲?而且係學生自己選擇唔讀
我之前做果間係有宗教儀式 亦都會接受學生用宗教理由唔去
不過我見大多唔同宗教既人都會去
可能佢地仲細+參加完有得食

宗教倫理科某程度上都係半個歷史科
伊斯蘭教學校都有同等條件 唔係其他宗教學校特有架

事實上選擇學校時佢有得選擇
佢明知但照樣去只會覺得佢犯賤
"教育局亦向校董會表明,政府不能接受涉事學生純粹因為「學校拒絕豁免她修讀宗教科」而轉校。"

單case政府都有問題啦, 點解唔係幫個學生轉校而係逼間學校屈服
純粹係一班信佛既傻佬跟書讀同鳩up,一時講驅鬼一時傾點樣增進桃花運同林二汶個師公差無幾
如果讀呢間學校再申請唔讀蛔教又得唔得?
咩料
呢D唔係道教的野黎咩
茅山野直頭
世界三特權:回,黑,同。
不如搵個高僧教啦
讀數學變數學家
真啦
教育局射番俾學校,我諗係怕JR
應該批准埋其他宗教信仰人士豁免
無理由淨係蛔先可以唔讀
仲有大把無宗教學校
我估呢啲搞得事嘅穆斯林係原教旨主義,女人係奴隸要蒙面男人大哂個種人

另外唔怨恨教會學校轉哂直資就係俾呢啲傻西搞到無哂主導權仲要任個穆斯林搞事
政府幫佢搞去間無宗教/伊斯蘭教中學咪得
係政府逼間學校食死貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞