入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
但真係好冇神學sense
冇幾何聽過有牧師或者神父教宗教
亦都唔會expect會友負責教之前去過神學院讀書
你亞洲人邊可以咁玩,你估政府會驚你咩,除非你係陳凱琳細佬
前提係有無選擇, 大學絕大多數都無宗教背景
大家信同一個神
當初有咁嘅政策 咪就係因為六七十年代 政府冇錢 所以先至搵唔同嘅教會叫佢哋幫手辦學 政府俾錢資助 減低財政負荷 呢件事當年喺教會內部都好大爭議 究竟應唔應該收政府錢搞學校
宗教科本身就係要導d非教徒入會
自己食完屎唔抵得其他人反抗到
以前修會好多都有教職員本身都係神職人員, 而家唔見哂
咁入基督教學校唔洗請罪?
有人認為應該政府全面收回啲學校 但咁嘅做法其實好似法國 但法國嘅做法本身未必夾香港

就算喺英國本土英格蘭教會出現咁多爭議 下面都有人話 就算唔信教 都唔會支持由政府收返晒啲學校 話夠膽包單到其時政府管得唔好 學校垃圾化 只會係你死你事(冇諗過英國政府可以咁鳩
聽啲叔伯講 上上一代嗰啲學校
即係而家啲名校 直頭全部教職員都father sister黎
如果係嗰時學生有其他宗教信仰 真係唔知點
有冇感動學生 你唔講我都唔記得咗呢一段
嗰陣時大家已經講笑 唱國歌流眼淚
咁你咪錯。個原則係可以因學生需要而揀讀咩科,呢個原則而家都適用,選修科就係例子。你後面嘅「論證」證明唔到學生唔可以按自己嘅需要揀讀咩科。同埋我冇提及過歧視

另外我用國教做例子其中一個意思係同數學科做類比,一個行為按時間而改變係唔會證明嗰個行為由啱變錯 / 由錯變啱。你自己理解錯咗。

如果用國教同宗教科黎做類比就係宣揚單一價值觀嘅問題。就住價值觀嘅問題已經講咗好多次,唔重覆。

佢點解要入黎係佢嘅選擇。而且唔等於佢入黎就要上宗教堂,現實係冇咁嘅必要。至於點解現實冇咁嘅必要我都講過,唔重覆。
讀啫,又冇叫佢信
政府要管哂成個香港成千幾間學校根本無可能有咁的人力
有官中band1
通常教學校的神職人員都開明的, 大家互相尊重做下樣咁樣就ok
我讀純文, 要咁多數學做咩 識加減乘除就夠啦
但係基督新教嗰邊 我唔知以前有冇牧師講書
咁唔係區區都有band 1官中ge
例如北區葵青元朗都無
但係無宗教的band 1就一定有
係喎我淨係諗天主教
基督教我就唔知咁多lu
50年前已經有人嘈過呢個問題 當時真係嘈愛國者棟教會學校係唔係唔愛國 吳靄儀寫文話唔係 唔該唔好割蓆 結果搞到比校長照肺
咁樣講不如叫香港嘅中學索性開一堂必修嘅宗教課 可以嘅自己揀自己鍾意嘅 好似英國state school
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞