入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
返新彊升學吧.新彊有位比佢.
依家香港係咪全部都係天主基督教學校?
國民教育係政府壓落去唔係學校自己揀
所以如果學校自己揀嗰啲就闊細好多
我覺得係入屋嘅問題 大家當左教會學校裏面教宗教堂係香港本身嘅一部份 香港人嘅日常生活 而唔係外來物

另一個就係以前高登時期都有討論開嘅資助宗教學校問題
同埋我諗大部份香港人都只係當宗教科真係一科野黎, 根本唔care係咪傳教, 反正考完試 (如有) 就還返哂比天父架啦
你係咪邏輯崩潰咗所以理解唔到 此全球非彼全球 就正如連登仔唔係一個人 喺呢個論壇有千千萬萬個意見
同樣穆斯林都唔係一個人 喺呢個地球上亦有着唔同嘅睇法 亦都受佢自身成長嘅地方影響 而香港嘅穆斯林睬佢都有味
咩叫「此全球非彼全球」?
全香港係咪得康文署有提供足球場?

既然覺得有唔合理嘅情況,點解唔可以發聲?
反而被視為搞搞震?
on9咁你又揀去讀
我睇唔到宗教學校要學生認識佢的宗教有幾唔合理
你個論點應該改做宗教團體唔應該辦學就可以討論下
我上面都講左, 如果將神創論地心說地平說呢D直接當做fact咁教學生係唔可以, 教果陣必須要講明係宗教觀點而唔係科學事實, 而且宗教事宗教堂了, 唔可以帶去其他科 (文學歷史呢D除外)

btw 無呢堆宗教學校你分分鐘仲係文盲黎連連登都唔識上
明明更好的解決辦法係幫條友轉校, 但係班官將個波推左去間學校度
耶撚學校耶撚老師教耶撚堂最好會倒自己米話聖經係故事書啦
無同你講唔信就落地獄已經偷笑
d學生心智未成熟同佢地講宗教野根本呃細路
最少我認識果D唔會話"唔信就落地獄"係一個fact黎
自己唔鍾意的野就批鬧到人地死為止, 同文革一樣
驚咩? 炸彈?
又如何? 我讀基督教學校唔代表我要上基督教堂
又如何? 我讀中大唔代表我要上中國文化堂
你有個選擇可以走堂唔上唔考試(如有)拎零分, 反正唔會影響你升班升大學
伊斯蘭教根撚本就係邪教,應當取替

先知啊!你當對不信道者和偽信者戰鬥,並嚴厲對待他們,他們的歸宿是火獄,那歸宿真惡劣!(古蘭經 9:73)

信道的人們啊!你們要討伐鄰近你們的不信道者,堅定地對付他們。你們當知道,真主與公義者同在。(古蘭經 9:123)
咁聖經都好癲, 但係現今天主教淡化左好多呢D痴線經文姐
屌你老母死南亞
嗰啲含住毛語錄出世架啦,邊喥關國教事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞