入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
咁咪唔好讀呢間囉
唔岩宗教又點解要讀呀?
又唔係全部學校都係基督教迫你一定要讀。
答到呢個PT 先講落去啦
點解要迫回教徒上基督徒堂?

你答到呢個point先討論落去啦
簡單d講就係有伊斯蘭教學校唔讀
走去讀人地基督教學校又要求人跟佢果套

試下情況調轉會點
基督徒走去讀伊斯蘭教學校第一日已經會被聖戰
有,我知有唔少case
但我唔知點申請
因為間學校係基督教辦學囉
冇人迫你讀架
左癌: 我係A教, 有權讀B教學校但拒絕讀B教學校的必修科
真心吹脹
再講啦,如果間野唔係band1? 佢會死埋去爭住讀再投訴?講到尾咪貪人band 1 囉
幾好,起碼唔會上堂逼人祈禱同領禱
未上第一堂個頭可能已經掛左上天台
我覺得祈禱同領禱可以exempt, 因為真係參與緊人地的宗教活動
因為當初要鼓勵起學校,所以教育條例容許。
調轉咁講,唔係有宗教堂,未必做到普及教育。
咁唔鍾意就轉校啦
但津貼中學係用稅金營運,點解係佢去揀其他學校,而唔係學校遷就學生,畀啲學生自行決定讀唔讀宗教倫理?

如果因為津貼學校有宗教背景,令啲學生讀唔到嗰間學校又算唔算剝削咗啲無宗教/有其他宗教背景嘅同學享受教育嘅權利?
間中學用緊咩錢營運咪又係稅金,既然係用稅金營運咁點解要因為我奉信其他宗教而少咗可以選擇嘅中學?
用稅收咁又點?
宗教辦學團學辦學唔傳教辦黎把L 咩。
你應該問教局點解俾宗教辦學,而唔係支持入去讀又唔跟人地個規矩。

講左10 萬次,大把冇宗教學校揀架,冇人迫你讀宗教學校架。區區都有官校同保良局學校,咪冇宗教囉。

人地講明個辦學宗旨,你同意先入去讀啦。唔同意係都要入去讀又要投訴,呢個係咩邏輯呀?
當年讀天主教中學宗教堂就同個老師辯駁不知幾好玩 老師又唔嬲大家都開心,上都唔上 明顯係個人嘅問題
搞清楚個topic先:
"宗教團體辦學的學校是否應該將宗教科列作初中必修"

"政府是否應該資助宗教團體辦學"
係兩回事黎
啲外族人惡撚到呢
咩叫咁又點用稅金搞但又剝削緊啲其他宗教同無宗教背景學生嘅學習機會你覺得ok你嘅事,但事實係band1多數有宗教背景,whatever 天主教、基督教定佛教,因為唔想畀佢強逼信教嘅唔選讀呢啲學校係剝削緊佢地接受良好教育嘅權利。學校應該開放畀同學選擇讀宗教倫理與否。
教會比錢 所以有宗教堂 公平交易 所以合情合理
但如果其實當宗教堂唔應該必修
咁我地只係因為唔夠錢辦學而被迫妥協
有錢既話當然回收哂學校 自然解決欠教會恩情呢點

用移民比喻就係想講冇得揀既問題 你其實都同意
只係我地爭論唔同既位係
1.你覺得學生有好多空間揀到無宗教既學校 就算被迫揀又遠又差既學校都係無問題
2.連band都係無意義 對入大學都無影響

呢d其實數據都有哂 宗教學校佔% ,band1入大學率。。。不過我諗你都會答 學生抵死 因為揀左宗教>成積 恥笑369
就算當去到100%都係宗教學校 你都會答宗教堂好minor姐 影響不大
但可以做好d點解唔做?而硬要合理化宗教堂?如果大家覺得宗教堂唔應該必修
宗教團體辦學唔傳教辦黎把L 咩。

講完。你地慢慢慢自HI 啦。
Ching係咪弱能人士?
我幼稚園小學中學都係基督教學校
日日都係度屌耶撚 點撚樣極權逼你信?
你背經文係for考試定自己洗自己腦
既然點解天主教/基督教/佛教都做到band 1學校
點解伊斯蘭教學校做唔到?係咪人既問題居多呢
更甚紅底學校都可以做到band1架喎
早會唱聖歌 周會 月會聽傳道人分享呢 算唔算宗教活動? 宗教學校學生呢d全部硬食 加埋有冇幾百個鐘
既然你都識得講移民 點解唔識隨鄉入俗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞