入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
你估國際學校塊地係真金白銀買返黎?
唔講國際學校咁誇張 直資學校個門檻都趕走唔少窮撚學生

一味要人地遷就自己有無咁厚面皮
近幾年啲風向轉得好撚相反
以前啲主流討論應該會屌柒左強迫人上宗教科本身就好on9,或者講下自己以前啲宗教老師有幾on9之類

依家居然咁多人幫宗教科講好話似乎大家對穆斯林仇恨多過耶教好多
我信山達基教,點解個陣時唔反抗,焗住上堂浪費時間。
冇用政府資助咪收高學費,唔係啲老師食屎咩

再者,成個post都係講緊主流學校
嗰啲係耶撚嚟
呢個唔係仇恨唔題 而係入鄉隨俗問題
如果主角係基督徒入回教學校 仲要宗教原因唔肯去參加回教活動
你估會點

同埋本身自己有權唔讀呢類有宗教傾向學校
係自己係都要走入去讀又要嫌
咁事實係窮撚無得讀直資/國際學校 少左兩成機會喎
仲唔係唔公平?
有咩問題?唔上咪唔上
仲有,我睇咗六點半新聞幾十年
穆斯林唔係殺人放火就恐怖襲擊
一件好事都唔會做
唔憎佢就假
無問題架 只係睇下會用咩方式上報
咪屌間回教學校仆街囉
你覺得啫,人地大把女學生冇包頭,係唔係要俾人掟石仔
我又無咁講喎
我只會覺得樓下comment都係類似咁拗法
但亦都有可能無上報
"而我只係覺得上唔上中國文化堂都應該要有得揀"

要讀中國文化搞到我揀唔到中大城大咯
拿我就真係識回教徒ge, 佢地就話上其他宗教堂咪當識下野, 又唔係要佢地參加耶教儀式就無問題
你要原教旨係你的自由, 無理由要人地就你, 仲要係係你有選擇的情況之下
其實係班極端回教先有問題, 果D咩極端耶教徒都係咁, 不過香港比較少呢類極端教徒所以大家唔係好覺
我識的回教徒就無排他的問題
宗教科on9同教會學校的宗教科應唔應該係必修係兩個問題黎
佢哋追殺人又話你聽咩
「如有任何人對可蘭經或穆氏稍有懷疑或不恭敬,立刻會被處決。如:1989年印裔英籍作者Salman Rushdie寫了一本小說魔鬼詩篇(The Satanic Verses),被伊朗回教領袖認為觸犯回教,下令追殺,成為全球回教徒要殺害的對象,全家東躲西藏至今不敢露面」
負評得咁快手
你下下都拎最極端的野出黎講好難討論落去
見唔見到紅字highlight?全球回教徒呀
話你知絕大部份回教徒睬佢都有味
係D原教旨主義者先會陪佢癲
呢個回徒就真係識尊重人哋宗教 respect
我有source,你講嘅嘢有冇source?
認識回教 林向陽
https://lih.kg/3228946
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞