入讀基督教band 1中學穆斯林女生被迫讀基督教倫理科 校方拖半年始豁免

609 回覆
26 Like 206 Dislike
先破壞佢地的觀念, 然後植入主人所需的意識
教佛學既老師比教神學更加冇規範,跟書讀完佛學基本歷史之後基本上都冇咩好講,講五蘊又個個訓著,咪只好鳩up度日,反正學到中三就唔係必修
唔食豬肉點解要去豬肉鋪? 走開啲咪得囉.
咁可以拎D日常生活例子講佛教點睇呢D野
中三應該夠智慧去討論呢D野
「如有任何人對可蘭經或穆氏稍有懷疑或不恭敬,立刻會被處決。如:1989年印裔英籍作者Salman Rushdie寫了一本小說魔鬼詩篇(The Satanic Verses),被伊朗回教領袖認為觸犯回教,下令追殺,成為全球回教徒要殺害的對象,全家東躲西藏至今不敢露面」

什葉派伊朗回教領袖下令追殺,全球回教徒都要殺害佢,邊有咁多教派?
咁又唔好咁講
識個南亞妹DSE中文中史都合格,根本就係香港人嚟
以為佛教堂講完經典之後講佛偈
我老母話以前嘅佛教堂真係會認真講佛教教義 竟然鳩咗咁多
佛偈先係重點喎, 不過而家的教師有無能力都係一個問題
叫佢地教硬知識就可以
一係就取消晒所有宗教辦學團體,而家明明咁多學校俾你揀,香港又唔係得一種學校,你係要揀過你所謂嘅異教學校, 然後又要入去搞屎棍?人哋課程set好晒,而且你入去之前都應該知道會有呢個課程,冇理由就無要改人哋個課程
點解個課程會係compulsory 先,對於宗教課堂學生應該要有選擇空間
你有選擇學校嘅權利
每間學校都有佢嘅自由權利去選擇佢應該教嘅課程, 學生都有佢嘅權利去選擇自己啱嘅學校,根本大家都有得揀。
因為宗教原因而少咗學校揀係咪對非教徒嘅不公平?
而我只係覺得上唔上宗教堂都應該要有得揀
第一,你講緊好似少咗選擇,但係其實都仲有好多選擇。

根本非教徒都唔會介意上一個星期一堂嘅宗教倫理課, 而家講緊根本係好少問題。根本係條友自己麻煩. 你自己咁有信念一堂都唔可以上,香港有咁多間唔係基督教嘅學校都唔揀?呢啲先係真正嘅獨裁。如果呢間學校嘅課程真係咁乞人憎, 自然就會冇人入去, 間學校就會面臨殺校既危機
都係果句, 你知道間學校一定要上宗教堂,你又好唔想上,咁就唔好揀嗰間。而唔係去入嗰間學校,然後投訴人哋。除非你入咗去人哋先改到咁樣咁都無話可說 ,但好明顯正常人都會expect你入咗宗教學校就預咗肯定有啲宗教堂。
唔係好似,係真係少咗,香港6成中學係有宗教背景,當中8至9成係耶教

得翻4成普通中學都唔叫少咗選擇?
咁咪無端端少咗4成中學揀,點解係回教徒就要失去學習機會
屌 啲宗教堂都係是鳩但架啦
話考邊到咪照背 書可以唔聽
無人叫你理解發生咩事
其他學科
好多咪又係背完唔使知點解

最後,剩係叫你聽下其他宗教的課堂,又無叫你信,你入黎之前都知係咩宗教架啦,係咪要成間學校拆撚哂啲十字架
潛完又出黎柒 之前d point駁唔到就負評
而家有人因為宗教原因讀唔到心中想要既學校咩?

你呢句都可以咁来樣套用
因為錢銀原因而少左國際學校揀係咪對窮撚家庭既不公平
咪借題發揮, 而家香港基督教學校冇話唔俾回教徒上, 而家係有條麻煩鬼一堂宗教堂都唔肯上。就算佢咁Q麻煩, 香港都仲有百幾間學校俾佢揀。如果基督教學校咁唔受歡迎, 應用會有好多學校俾人殺左。應該會有好多學校俾人殺咗應該會有好多學校俾人殺咗.
呢個係回教徒對其他宗教有衝突問題
又唔見道/佛/天主/基督教有明顯衝突?
再者上面成堆學校都歡迎任何宗教背景人士就讀

唔好將自身宗教問題賴落係其他宗教度
反省下自己真係追求學業定係自身宗教為本
最後唔滿意可以返去回教國家就讀
同埋有d回教學校質素仲好過香港
你係咪on9,我係見成個白卡咁先費事睬你

國際學校有冇用緊政府資助啊on9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞