[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#101 1001又唔開 post & LG oled 2k 240

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
綠聯都得 咁紙皮都得
加多幾蚊可以直接買條直插線
唔洗用adapter

btw咁既話我就好奇點解啲人會出唔到
你睇睇美森啲負評 都幾多下
直插線應該只係內置咗adapter

我以前係用直插線 但駁10次得1次有畫面
42c2 有冇水貨
邊間好
應該冇
大陸個價平唔過香港
水貨冇水位
所以賣得特別平既鋪頭就自己睇路
想買samsung 個m7 mon 嚟ps4 打機+macmini 日常用算唔算抵玩?
各位巴打新手想請教下,岩岩去左price訂購隻G27Q 鋪頭話已經E.O.L 叫我轉M27Q,想問係咪2隻都唔大分別?

另外想問差唔多budget aim 2K 144hz up 係咪都係gigabyte CP值最高 定有冇其他推薦?
而家Dell U2723qe同U3223qe個價係咪都係$4880/$5880?
Thanks
咁平都要水貨
42c2 邪教
你係教主
lg 27gq950遲遲都唔出

viewsonic vx2781pro 4k香港又冇得買
京東又冇得直送香港

想要3個usb port既
m28u平d, 但色水方面 網上評價講到差
而家買 phillp 279m1rv會唔會太遲

一定唔會用oled moon
27gq950起碼下年
1560分區秒殺晒其他27吋4k 144
但應該唔平
我用緊pg32uqx
如果我轉neo g7,會唔會有升級效果
我見上網啲評測,兩個嘅對比度都相差好遠
PG32UQX係ips原生對比度低 更透光+光度高 所以光暈更明顯
NEO G7 ABL亮度限制嚴格 亮度跌得好快+VA高對比所以光暈較不明顯

但帳面上係pg32uqx嘅mini led更強
大陸廠隻 mini led 4k 144 spec 好正,但qc 唔得,等緊其他大廠用返呢隻panel 出
咁我試試neo g7啦
睇吓光暈會唔年有改善

打機有光暈真喺好影響
但熄咗local diming 又好似浪費咗隻mon
算係降級
neo g7 暗好多

唔怪得知我平時用pg32uqx睇全白畫面嘅時候咁刺眼原來喺最頂級

換返暗啲都好
有冇關hdr
Sdr唔會咁光 pg32uqx得400幾

我成日懶,長開HDR

因為成日睇劇、打機、上網、microsoft office
轉嚟轉去,過度活躍症啲人嚟
厭麻煩成日懶得轉
快捷鍵 win+alt+b
要自己開關HDR先有最佳畫面體驗
平時啲mon HDR開
Windows會好灰白
但oled唔會 唔知點解
SDR content好似冇受影響

好想衝lg新mon
但唔知佢受唔受4k signal input

而且睇得耐oled真係有啲攰
唔知係咪因為啲顏色太鮮艷
又或者真係pwm搞到咁
好想等評測睇下閃個rate
ABL西唔西 先入手
我用C2不會長開HDR 睇HDR content先開
因為HDR有開左增強 顯示SDR都會好光

電話OLED PWM閃
LG OLED TV/MON應該是DC調光 我長睇都冇事 睇iphone就好快累
LG OLED mon應該冇TV咁靚 因為cut左晶片同算法
Samsung電話
以我所知30以上亮度係DC(扮DC)
至少用相機都影唔到佢閃
但30以下亮度就會黑色一間間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞