[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#101 1001又唔開 post & LG oled 2k 240

1001 回覆
3 Like 4 Dislike

想問下24吋mon呢兩隻點揀好?
或者budget接近有冇咩更好推薦
因為張檯唔深所以只會揀24吋mon
有睇過aoc 啲色幾靚但好似話拖影好重
why not 4k

LG推出了全新的240Hz+27吋UltraGear QHD-OLED遊戲顯示器,型號為27GR95QE,該顯示器將專注於電子競技市場。該顯示器還有0.03ms的高反應時間。
LG的新款電競顯示器採用2560 x 1440px的解析度和四窄邊設計。LG的27GR95QE遊戲顯示器為用戶提供10位元色深、1,500,000:1對比度、完全支援HDR10、出廠顏色校準、110.8 PPI的畫素間距和98.5%的DCI-P3色域.
LG最新的電子競技遊戲顯示器 (27GR95QE) 為用戶提供多個連接,例如兩個HDMI、一個DisplayPort和USB 3.0,並支援高品質DTS HP:X耳機。新顯示器提供傾斜和旋轉功能,並且能夠逆時針旋轉。還包括內部麥克風和喇叭。該網站沒有功耗或亮度規格,每個都列為待定。

目前顯示器沒有發售日期,也沒有顯示任何有庫存產品的線上零售商。但LG確實列出了定價表明該顯示器的售價為999.99美元。
可能目前係LG WOLED PPI極限
27吋1440p ppi接近最細嘅42吋4k
但係咪QD-OLED襟用啲?我見佢官網得一年保
檯深得50,想 42吋C2/A90K就難搞啲
打算32吋4K 144,想大家比下意見,用途電腦睇片文書 同玩Console
自己都睇過下以下三部,都足HDMI2.1 48Gbps
1. Asus pg32uq spec同價錢好似係三部中最高,但出咗比較耐?
2. Asus xg32uq 係咪PG32UQ嘅減料平版嚟,但panel好似快啲?
3. Msi mpg321ur-qd 同XG32UQ好似差唔多,三部嚟講較新同啲插頭多啲?
請教下選擇方向
仲有冇其他型號推薦.
又冇加 360hz落去
mpg321ur-qd啦
pg32uq同XG32UQ都唔知賣到咁價做乜 又冇mini led
信仰加成
asus啲色水係咪靚啲?
我個mon一到冬天上high refresh rate就花畫面,所以都想換OLED mon
但係LG咁虧咁我都係諗返買Alienware
宜家gigabyte m28u 香港行貨 $3990
抵唔抵玩
C2 la 唔洗諗
係加拿大 $599 CAD 買左 M28U 27吋
主要ps5 打fifa + 普通文書 睇片 希望無伏
想問下32吋以上有咩推薦 主要睇片
如果買c2 42”既話要預幾遠同幾高?
24吋2k mon
有升降同喇叭
2個hdmi+1個dp/1個type c
budget 3-4k
我覺得要70-80cm遠
QD-OLED顯示WINDOWS UI彩邊比較明顯
同埋要夾字體

*字型
Window 11點用Dolby Vision.
係唔係大部份遊戲都唔support
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞