[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#101 1001又唔開 post & LG oled 2k 240

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
上定下先叫好?
利申唔識
應該係上好
暗位夠曬黑
windows介面推到
細食game特效全低應該的
想問qled qd-oled 係咪一樣會burn in
上網睇一啲又話克服咗oled burn in問題 一啲又話會 唔知信邊個好

另外4k144 非oled邊款最接近真hdr
見好多自稱hdr但睇落去又另一回事
非oled係咪唔應該強求?
qled=lcd 都會有印 但少見
Qd-oled 發光效益高 幾乎唔會燒印 只有正常損耗 但會有暫時性影像殘留

非oled就pg32uqx 有1152分區
非OLED HDR預咗有光暈 因為不會點對點調光 但光度高D
thx ching
部pc經常性idle 所以好怕會burn in
睇落得qd oled 啱用 但好似全部都係21:9 curved mon 唔啱我

我諗都係平買個M28u邊用邊觀望住先
有冇大大 諗住 買 Sony M9

最後 都係買左 LG 32GQ950 / BenQ …

岩岩壞左 Mon 1516 緊
改變下使用習慣 否則去唔到新世界
mini led背光mon都可以靠高光度突出HDR嘅
M28u個hdr冇乜用
咁使用習慣同用得舒服又兩回事嚟嘅
冇理由要生物去就死物
原本屋企都有oled tv 係換咗顯貪得意想買個新mon俾pc用啫
咁你idle嘅時候你都冇用 仲著住mon做乜 奇怪習慣

咁有oled tv 可以試下用mini led背光mon嘅 又唔怕燒印
再做下research先
有冇真實圖片毒下我
C2掛牆?
1080p = 夠曬
1440p = 唔係好夠
類似pa27ucx
120/144版 出左未
27吋似乎被友達遺棄

LG放風話下年出27吋1560區
喊然左
32吋都有幾款走咗數
redmi 4k mon埋緊1599人仔抵唔抵屌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞