[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#101 1001又唔開 post & LG oled 2k 240

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
1000USD起跳
neo g7分區多咁多
價錢同m9差唔多
點解冇咩人講neo g7
LCD曲面有自爆風險而且保養唔包

另外neo g7/g8 ABL好嚴
16:9 曲面觀感好窄
用過一次已經頂唔順
想問m9用家會唔會將分區背光較到高,我較到高真係黑位黑好多 但啲光暈勁到
想買個27吋放office,
純文書用, 2K 係咪比4K好?
嚴即係點
不過見m9咁少分區好似冇咩用
都係等4k 144 oled mon
有冇m32u 用家分享用後感
見咁平準備入坑
大範圍同細範圍光度激發比較保守

M9同neo g7 我會揀後者
規格差太遠
不過neo g7 HDR冇跟足PQ曲線 會有細節損失
想問問
Dell G3223Q vs MSI MPG321UR-QD
大家會點揀?

主要係駁PS4, switch打機, 睇片
遲下會砌Desktop 同考慮買PS5
同埋個Mon會駁落JBL 9.1 SoundBar出聲

LG C2 42’冇位唔考慮
M9怕保養煩唔考慮
有無人知benq下一水xl2566k幾時先會有貨
我仲 tune 緊 d 色, 可以 share 個 setting參考下嗎
問一個on9問題,MON個火牛保養包唔包? asus
個mon有時好似唔夠力咁微閃,懷疑火牛/底版有問題
點睇LG 27GP83B-B
應該包
要保養好就g3223q
要全速hdmi2.1就mpg321ur qd
純文書 FHD都夠

幾抵玩,好想㩒落去
唔該晒

https://www.reddit.com/r/buildapcmonitors/comments/yz4hcl/dell_g3223q_vs_gigabyte_m32u_vs_msi_mpg321urqd/

睇緊reddit呢個post
佢問果3部正正係我睇啱嘅

暫時比較傾向mpg321ur qd
感覺上保養嚟講Dell>MSI>Gigabyte
然後spec 係MSI=Gigabyte>Dell
唔知咁講啱唔啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞