[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#101 1001又唔開 post & LG oled 2k 240

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
唔要oled 唔用mini-led
睇戲用 32吋LCD VA面板
1萬樓下邊款好
OLED都明嘅
但有1萬點解唔要mini led
32吋VA冇mini led得低階款
Mini led 殘影
應該唔關事 你講光暈?
喺,光暈
側光式光暈仲衰喎
照買mini led冇錯的

冇mini led分區背光 其實仲多"光暈" 覆蓋晒成個畫面 先以為冇
有mini led只係局部光暈 所以點都好d
但喺睇落成個畫面一致啲好似好啲
特別喺睇波嘅時候,見到個足球有粒白點喺個球場漂下漂下好好笑
QD-OLED唯一出路
等出32/42吋
Qd-oled 同 普通oled 有咩唔同

其實我都係諗住做等等黨,事關真喺唔夠位放C2
所以先想搵普通VA面板將就下用住先
暫時VA面板最好喺邊部
光暈其實影響好細
踢波成個場咁光更加細
QD-OLED發光效益高 壽命長 色域廣做到90%REC.2020
WOLED 發光效益低 用濾光片晒光 壽命較短 色域一般 但都好靚了
我就喺睇完世界盃覺得好唔順眼所以想換
一心等32吋oled
想問下21:9 moon有冇程式可以分到好似雙moon咁,打機睇片全瑩幕都唔影響個分moon
我用neo g7又唔多覺
冇得閂local dimming咩
想問有咩monitor 色準 加 有4k?
你用緊邊隻?
我見到美森20幾蚊有條
有阿,不過咁就好似無咁mini led嘅用意

所以想平平哋換隻mon
等32吋OLED
綠聯adapter
32吋OLED要3萬蚊
下年唔知有冇平價版
格硬執個位出黎放42C2啦
dell S2722DGM
同Gigabyte G27Q
一樣價錢都係2K 165HZ
點簡好 邊個牌子做工好D?
dual monitor arm 有冇介紹
amazon basic 夠唔夠力?

Amazon Basics Dual Monitor Stand with Height Adjustable Arm Mount, 360-degree rotation, Adjustable Screen Tilt and Cable Organizer (Steel) https://amzn.eu/d/5ApRMrw
有冇人試過喺Dell Canada買過mon?
我見得佢哋有boxing deal又有我想買嗰隻
如果集運返嚟你哋會用邊間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞