[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#101 1001又唔開 post & LG oled 2k 240

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
我上網睇3060ti game實測, 好多3a大作都係 1080p ultra setting , 100fps -144fps

咁我係咪唔應該上2k 144hz? 直接1080p 165hz?
我諗住張卡用5年
我用緊rtx2070都諗住買2k mon, 打機果陣轉返1080p未得。2k睇片睇youtube應該爽好多。其實有d想一步到位,買4k 144hz mon。
2k 1440p睇片邊到爽
睇1080p冇點對點 睇4k又要downscale落1440p

打機非native解像度又會blur
1440p睇片完全冇升級feel,最多係見唔到啲pixel粒粒 不過1080p升級上2k mon心理上硬係覺得舒服咗
巴打同我處境一樣
因為我係用6750 係可以順玩2k 但本身隻mon得1080p
但諗落既然可以輸出到4K 點解唔索性上4K mon 睇片都爽啲
但依家4K 144 好似未有一隻性價比高 出眾嘅mon
neo g7好似幾抵?
爬哂文 難唔開都係27GP95R同M9
發現philips 27m1f5800都唔錯! 27gp95r 個mon架好唔靈活!
想問下六千蚊有冇邊部好得過U3223QE

因為部U32換咗第五次都係有點
佢話睇下可摸耳幫我申請退款
如果有嘅就睇下第二部
冇嘅就照硬食番而家呢部
27E1N8900 得60hz
4090好似都行唔到穩定4k 144fps
咁game可以set性能優先 但睇電影果啲4K差好遠
咁黑仔。。 前兩部新機後面翻新?
唔sure
問親都話係全新
而且送到來都係彩盒包裝

琴日啱啱送果部十月生產
應該冇咁快變翻新
但都係一樣有點
4K mon有死點機率係高啲,如果唔係喺顯眼位置就算數啦 就算你再買都係有機會有
其實問心啲點就唔大粒嘅
唔係聞moon其實都冇乜機會見得到
但check moon果陣知道咗個事實就始終唔舒服咁解

因為幾年前買部27 4k冇check清楚
番到去先見到有點
搞到而家check moon都係聞moon咁check
想買 vg289q. 但腦場中田好似無貨。 有無咩代替/有貨
最佳solution: 雙mon
Cyberpunk會差咁啲,但較低某啲畫質setting的話穩定144fps+唔係問題,除咗flight simulator之外其他game set到max都無咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞